A sikeres fuvarozók szakmai lapja

Ügyfélszolgálat: +36/20-42-300-42
E-mail: info@ujmedia.eu

Ukrán tilalom: újabb hosszabbítás határozatlan időre

EKÁER kell minden listán szereplő termékre

Szeptember közepén megszűnt az ukrán mezőgazdasági termékek behozatalára vonatkozó uniós korlátozás. Magyarország azonnal lépett, és másnaptól megtiltotta 24 mezőgazdasági termék, gabona, gyümölcs és hús behozatalát is Ukrajnából. Tranzitra továbbra sincs korlátozás, ha az áru 15 napon belül elhagyja az országot. 

Magyarország május óta korlátozza egyes ukrán mezőgazdasági termékek behozatalát az országba. Ez kezdetben saját szabályozás volt, majd átvette a helyét az EU közös előírása. Ez most lejárt, s az Unió szeptember 15. után nem is akarja meghosszabbítani a korlátozásokat. Ezért újra a hazai tiltás vette át az uniós szabályok helyét, azaz Magyarország továbbra sem enged be ukrán eredetű mezőgazdasági termékeket. Sőt, a lista most ismét bővebb, mint az uniós tiltás idején volt. 

Májusban Magyarország 24 különböző termékcsoportra vezetett be korlátozást. Tilos volt az ukrán eredetű szarvasmarha-, sertés, baromfihús forgalmazása, a gabonafélék, liszt, méz, zöldségek és bor behozatala. Az elmúlt hónapokban viszont ennél szűkebb volt a lista, az uniós szabályozás csak a gabonafélékre terjedt ki. Most Magyarország gyakorlatilag a korábbi szabályozást állította vissza, 24 csoportba sorolt termékeket vonva korlátozás alá. 

Nincs határidő, visszavonásig érvényes

Újdonsága a most megjelent rendeletnek, hogy gyakorlatilag nincs határideje. Azaz az eddigi ideiglenes szabály után most állandónak tűnik ezen termékek kitiltása a magyar piacról. Nem jár le magától a rendelkezés, csak akkor veszti hatályát, ha visszavonják egy újabb kormányrendelettel. 

A szabályok változatlanok: az ukrajnai eredetű termékeket nem szabad behozni az országba. Nemcsak közvetlenül Ukrajnából, hanem más országból sem hozhatók be az ukrán eredetű termékek. Kizárólag a tranzit a megengedett. Ebben az esetben viszont a beszállított terméknek 15 napon belül el kell hagynia az országot. 

Az országba belépő tranzitárut a határon hatósági zár alá veszik, a zárolásnak kilépésig érintetlennek kell maradnia. A zárat a NAV teszi fel, épségéért, sértetlenségéért pedig a fuvarozó a felelős.

EKÁER kell minden olyan termékre, ami szerepel a listán

Ha egy fuvarozó a listában szereplő termékeket fuvaroz Magyarországra, akkor igazolni kell, hogy az áru nem Ukrajnából származik. A megjelölt termékeket az EKAER rendszerbe is be kell jelenteni (a behozatal során a magyarországi címzettnek kell a bejelentést megtennie). A termékek szállítására minden esetben az EKAER-hez kapcsolódó kockázati biztosítékot kell fizetni, még abban az esetben is, ha a vállalkozás megbízható adózó címmel rendelkezik, és így egyébként mentesülne a biztosíték fizetése alól. A szabályok megsértése esetén a bírság az áru értékének a 100%-a lehet.  

A tiltólistás ukrán termékek a következők

Vámtarifaszám Termék megnevezése
0201 Szarvasmarhafélék húsa frissen vagy hűtve
0202 Szarvasmarhafélék húsa fagyasztva
0203 Sertéshús frissen, hűtve vagy fagyasztva
0204 Juh- vagy kecskehús frissen, hűtve vagy fagyasztva
0207 Gallus domesticus fajhoz tartozó baromfi élelmezési célra alkalmas húsa, vágási mellékterméke és belsősége frissen, hűtve vagy fagyasztva 
0407 Madártojás héjában, frissen, tartósítva vagy főzve
0409 Természetes méz
0710 Zöldség (nyersen, gőzöléssel vagy vízben forrázással főzve is) fagyasztva
1001 9900 Közönséges búza
1002 Rozs
1003 Árpa
1005 9000 Kukorica
1008 Hajdina, köles és kanárimag; más gabonaféle
1101 Búzaliszt vagy kétszeres liszt
1102 Gabonaliszt (kivéve búza- vagy kétszeres liszt)
1104 Másképpen megmunkált gabonaféle (pl. hántolt, lapított, pelyhesített, fényezett, szeletelt vagy durván darált); gabonacsíra egészben, lapítva, pelyhesítve vagy őrölve, az 1006 vtsz alá tartozó rizs kivételével 
1205 1090, 1205 90  Olajrepce- vagy repcemag, törve is (a vetőmag kivételével) 
1206 0091, 1206 0099 Napraforgómag, törve is
1512 Napraforgómag-, pórsáfránymag- és gyapotmagolaj és ezek frakciói finomítva is, de vegyileg nem átalakítva
1514 Repce- és mustárolaj és ezek frakciói, finomítva is, de vegyileg nem átalakítva
1701 Nád- vagy répacukor és vegytiszta szacharóz szilárd állapotban
1905 1000 Ropogós kenyér
2005 Zöldség (kivéve a cukrozott) ecet vagy ecetsav nélkül elkészítve vagy tartósítva (kivéve paradicsom és az ehető gombák), nem fagyasztva
2204 Bor friss szőlőből, beleértve a szeszezett bort is; szőlőmust (kivéve a szőlőlevet) és kivéve a 2209 vtsz alá tartozó borecetet.

Forrás: 430/ 2023 kormányrendelet

Nagy Csaba

 

 

A Fuvarlevél szerkesztősége azzal foglalkozik, hogy újságai, szakkönyvei és honlapja segítségével támogassa a szállítmányozó vállalkozások működését. Újságcikkeiben, szakmai írásaiban könnyen érthetővé teszi a magyar jogszabályi előírásokat, bemutatja az új technológiákat és megadja a választ az összes olyan kérdésre, amivel olvasói hozzá fordulnak.

Ügyfélszolgálatunk segítségével előfizetőink gyors és pontos szakmai választ kaphatnak felmerült kérdéseikre.

Hirdetés

Hirdetés megrendelése:
Telefon: 30/628-9945
E-mail: hirdetes@ujmedia.eu