A sikeres fuvarozók szakmai lapja

Ügyfélszolgálat: +36/20-42-300-42
E-mail: info@ujmedia.eu

Utazási szigorítások: zöld, sárga és piros országok

Kép forrása: koronavirus.gov.hu

A koronavírus-járvány nem múlt el. Az éppen éledő idegenforgalmi szezon közepén újra utazási korlátozásokat kellett bevezetni, hogy távol tudjuk tartani a szomszédos országokban újjáéledő járványt.

Július 12-én jelentek meg az utazási korlátozások a szomszédos országokban újra terjedő járvány miatt. Magyarország nem korlátozza állampolgárainak az utazását, nyaralását, de az országba való belépést már feltételekhez köti. Ezzel számolnia kell mindenkinek, aki nyaralni indul külföldre, vagy társasutazásokat indít.

A járvány súlyossága szempontjából az országokat három csoportba sorolták: zöld, sárga és vörös zónát különböztetünk meg. A sárga és vörös zónába sorolt országokról rendszeresen frissülő külön lista készül. Ami ezen nem található meg, az a zöld zónába tartozik.

A külföldről érkező magyar állampolgárok és családtagjaik korlátozás nélkül beléphetnek a zöld zónába tartozó országból. Ha sárga vagy piros jelzésű országból érkezik valaki, akkor belépés után karanténba kell vonulnia. Aki sárga országból érkezik, az elhagyhatja a karantént, ha készül egy negatív vírustesztje. Vörös ország esetén két negatív teszt kell a karantén elhagyásához – vagy ki kell várni a kéthetes időszakot. A teszteket augusztus elsejéig az állam végezteti el, utána a beutazó saját költségére lehet csak tesztelni.

Ha sárga országból érkezik nem magyar állampolgár, akkor neki is karanténba kell vonulnia. A magyar lakcímmel nem rendelkező külföldinek ezt Budapesten, a Kútvölgyi Kórházban kell eltöltenie. Az a külföldi, aki sárga országból érkezne, de a betegség tüneteit mutatja, nem léphet be az országba. Vörös jelzésű országból nem magyar állampolgár pedig egyáltalán nem léphet be az országba.

A szabályok a teherszállításra és a tranzitforgalomra nem vonatkoznak. A fuvarozással összefüggő személyi utazás, azaz a teherautó felvételéhez utazás vagy a hazatérés azonban nem mentesít automatikusan a szabályok alól. Ez a különös méltányosságot érdemlő esetek között sorolták fel. Engedélyt kell kérni a bemutatásra a belépés helye szerinti rendőrségnél, a munkáltató által kiállított igazolással.

Vannak további kivételek is: sportesemények résztvevői korlátozás nélkül jöhetnek be az országba, akár vörös zónából is, bármikor. Szintén nem érvényes a korlátozás a szomszédos országból érkező mezőgazdasági idénymunkásokra a határ 30 kilométeres körzetében.

Jelenleg tehát minden magyar állampolgár saját felelősségére vállalhat utazást Európa országaiba, például a lefoglalt nyaralásra. Számolni kell azonban azzal hogy a járványügyi helyzet nagyon gyorsan változhat, így az induláskor érvényes szabályok hazaérkezésig módosulhatnak. Bármikor sor kerülhet az országok átminősítésére.

A szabályok kihirdetésekor az alábbi besorolások érvényesek:

Vörös országok: Albánia, Bosznia-Hercegovina, Fehéroroszország, Koszovó, Észak-Macedónia, Moldova, Montenegró, Ukrajna, Óceánia, Ausztrália, valamint a sárga kategóriába be nem sorolt ázsiai, afrikai és dél-amerikai országok.
Sárga országok: Bulgária, Románia, Portugália, Svédország, Egyesült Királyság, Norvégia, Oroszország, Szerbia, Japán, Kína, Egyesült Államok.

E pillanatban tehát zöld jelzésű ország Horvátország is annak ellenére, hogy folyamatosan nő az igazolt esetszám az országban. Zöld jelzésű például Görögország is – ugyanakkor számolni kell azzal, hogy Görögországból közúton nem lehet kizárólag zöld jelzésű országokat érintve hazatérni. Bulgária, Románia, Szerbia is sárga jelzésű, tehát bármelyik útvonalon érkezne is haza a turistacsoport Görögországból, az ország zöld jelzése ellenére nem lehet karantén vagy tesztelés nélkül megúszni a hazatérést. Ugyanakkor a szabályok kijátszása sem lehetetlen néhány esetben – a sárga jelzésű Portugáliából, Svédországból közúton végig zöld jelzésű országokon át vezet az út, miközben útlevél-pecsét sem igazolja a svéd vagy portugál látogatást. Tehát hiába a sárga jelzés, az innen érkező utasok akadály nélkül fognak Magyarországra belépni, hiszen zöld ország felől érkeznek.

Az utazási korlátozásokat a 341/2020 kormányrendelet tartalmazza.

Nagy Csaba

A Fuvarlevél szerkesztősége azzal foglalkozik, hogy újságai, szakkönyvei és honlapja segítségével támogassa a szállítmányozó vállalkozások működését. Újságcikkeiben, szakmai írásaiban könnyen érthetővé teszi a magyar jogszabályi előírásokat, bemutatja az új technológiákat és megadja a választ az összes olyan kérdésre, amivel olvasói hozzá fordulnak.

Ügyfélszolgálatunk segítségével előfizetőink gyors és pontos szakmai választ kaphatnak felmerült kérdéseikre.

Hirdetés

Hirdetés megrendelése:
Telefon: 30/628-9945
E-mail: hirdetes@ujmedia.eu