Elengedik az útdíjbírság egy részét

Elengedi a kormány az eddig kiszabott útdíjbírságnak egy részét. Azok a fuvarozók mentesülhetnek a már kiszabott büntetések megfizetése alól, akiknek volt ugyan viszonylati jegyük, de azt valamiért nem a szabályok szerint vásárolták meg. Összesen 2 milliárd forint bírságot fog törölni a kormány egy szeptemberi törvénymódosítással.

Nem mindenki kap amnesztiát a bírság megfizetése alól, ezt fontos tisztán látni. A módosítás vélja, hogy azokat kimentsék,akik önhibájukon kívül követtek el szabályszegést. A fuvarozók javaslatára született törvénymódosítás szeptember elején kerülhet a parlament elé.

Már a nyáron optimistán nyilatkozott a kérdésről Dittel Gábor, a Nit Hungary ügyvezető főtitkára. A fuvarozós ipartestület vezetője arról számolt be a lapoknak, hogy régóta egyeztetnek a kormánnyal, s várhatóan ősszel a parlament elé kerül egy amnesztiáról szóló törvénymódosítás.

Mielőtt mindenki megörülne, hogy vége lesz a 165 ezer forintos csekkek rémuralmának, próbáljuk értelmezni ezeket a híreket. Mit jelent az, hogy önhibáján kívül elkövetett szabálysértések? Dittel Gábor elég szűkre szabja ezeket a lehetőségeket. Az ugyanis nem önhibán kívüli szabályszegés, ha a fuvarozó rosszul választja ki az útvonalat, majd más úton megy, mint amire a viszonylati jegye szól. Az sem lesz felmentő ok, ha tévedésből valaki egy kijárattal korábban hagy el egy körforgalmat, s emiatt néhány kilométeres kerülőt tesz a megváltott jegyétől eltérő útvonalon. Sőt, az sem, ami szintén tipikus probléma: ha csak a saját telephelyétől egy távolabb eső benzinkúton váltja meg valaki a jegyét, ám közben az autót beméri egy ellenőrzőkapu. Az ilyen esetekért járó büntetéseket nehéz elviselni, de tudomásul kell venni, hogy jogosak, s csak a fuvarozó vagy a sofőr figyelmetlensége miatt következtek be.

A NiT által kiharcolni remélt amnesztia nem ezekre az esetekre vonatkozik. Az önhibán kívüli szabályszegés részben olyan eset lehet, amikor eleve az útdíjrendszer teszi lehetetlenné, hogy a sofőr szabályszerűen megváltsa a jegyét. Több ilyen eset is volt tavaly nyáron, amikor bevezették a rendszert. Megtörtént, hogy a határ átlépése utáni első jegyvásárlási lehetőség már csak az ellenőrzőkapu után volt. Hiába akart a sofőr szabályosan jegyet venni, nem tudott, s meg is kapta érte a bírságot. Akkor is, ha utólag, 2 kilométerrel arrébb, az első benzinkúton pótolta a jegyvásárlást.

Hasonló eset, ha egy terelés miatt kell letérni az előre kiválasztott útvonalról, de az autó mégis megkapja a bírságot jogosulatlan úthasználat miatt. Ha a terelés hivatalosan nem volt benne a rendszerben, akkor ez is szabályszegésnek minősült.

Jogos elvárás, hogy a szolgáltatás hibájából eredő károkat (a kiszabott bírságokat) a fuvarozóknak visszatérítsék. Ez a törvénymódosítás valószínű, hogy ősszel át is fog menni a parlamenten.

Azok a fuvarozók is örülhetnek a kimentésnek, akik vettek ugyan jegyet, de azt valamiért nem szabályosan csinálták. Például megvette valaki az M6-os autópályára a jegyet, mégis a 6-os főúton ment. Volt jegye, csak másik, párhuzamos útvonalra. Bemérték, s 165 ezret kellene fizetnie.

Azok is belekerülhetnek a körbe, akik megvették a jegyet az út elején, csak éppen néhány perccel korábban már áthaladtak egy ellenőrzőkapu alatt. Nekik is postázták a csekket, holott az út legnagyobb részére volt érvényes jegyük. Akik 8 órán belül a teljes útvonalra megvették a viszonylati jegyet, belekerülhetnek a felmentésre váró körbe.

E cikk írásakor konkrét törvényjavaslatot még nem ismerünk, de a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium kiadott egy közleményt a módosításokról. Az ő becslésük szerint 100-120 fuvarozó tartozik ezekbe a csoportokba, s körülbelül 2 milliárd forint bírság alól fognak ők mentesülni. Azoknak akarnak kedvezni, akik az új útdíjrendszer bevezetésének időszakában bizonytalankodtak, s csak tévedésből követték el a szabályszegést.

Fontos tudni, hogy ez nem állandó szabály lesz, csak egyszeri felmentésre lehet számítani. Továbbra sem lehet utólag útdíjat fizetni, s meg fogják büntetni azt is, aki ne azon az úton megy, amire fizetett.

Pénzbe fog kerülni maga a felmentés is. Aki a törvény hatálya alá tartozik, annak saját magának kell a NÚSZ Zrt-hez fordulnia egy igazolásért. Ezért 12 ezer forintot kell fizetnie. A kapott dokumentum azt fogja igazolni, hogy a kérelmező a törvény hatálya alá tartozó esetek valamelyikét valósította meg, és így mentesül a bírság alól. A kiállított igazolás alapján a rendőrség visszavonja a bírságot kiszabó határozatát. Aki jogosult lenne, de korábban már megfizette a büntetést, annak valószínűleg vissza is utalják a pénzét. A pontos szabályokat még nem ismerjük, a parlamenti döntés után mindenképpen azonnal értesítjük a szabályokról olvasóinkat.

Minden jog fenntartva!
Ha a cikkből idézni szeretne, vagy az adatait fel kívánja használni, kérjük, linkkel jelölje meg a forrást.
Ha az egész cikket közölni szeretné, kérjük, forduljon szerkesztőségünkhöz.

Ezek is érdekelhetik:

5 comments on “Elengedik az útdíjbírság egy részét

 1. 2013. 12. 18.

  Viszonylati jegy megváltva, Tatabánya – Hegyeshalom – Tatabánya, határt lépve vettem észre, hogy a rendszámból egy karakter hiányzik (FHZ- 8 (9) 0 (a rendszám példa), tehát a 9 szám lemaradt, befizeteem a közel 9000 ft ot, ……. és jött a jogosulatlan úthasználatról egy 140.000 Ft birság, melyet befizettem, ennyit a közigbirságról, kifizettem a számlát, tovább a 140 000 Ft. birság bevéte, jogos?

  • Virág Béla on said:

   Szia István!
   Az általad említett estere nálam is volt példa! Nem is egyszer!
   Az a helyzet, hogyha igazolod azt a tényt, miszerint volt érvényes jegyed, csak elütöttél egy karaktert, akkor törölni fogják a büntetést. Természetesen a jogvesztő határidőn belül! Nekem sikerül három büntetést is így megúsznom! Be kell küldeni a viszonylati jegy másolatát és egy könnyektől áztatott levelet amiben leírod hibáztál amikor véletlenül rosszul ütötted be a rendszámot!
   Ezt ajánlom figyelmébe mindenkinek, mert működik!!!!

   Üdv: Virág Béla

  • Mózesné Erzsi on said:

   Szerintem a rendszernek kellene jobban működni és nem engedne továbblépni ha valami helytelenül van kitöltve. ilyen programok pedig már régóta léteznek nem tudom itt miért nem alkalmazták. Mindennek csak mi isszuk a levét !!!!
   Másról se szól az egész mint hogy csak BÍRSÁGOLJUNK !!!!
   Felháborító.
   Pedig szeretem a munkám és szeretném tovább is csinálni de …..

 2. Füzesi Mihály on said:

  Sziasztok!
  Nekem is van példám! Békéscsaba-Dunaföldvár-Székesfehérvár és vissza, ez az útvonal és erre is váltottam jegyet az indulás előtt, ahogy kell! 7.5 tonnás az autó. A baj csak az volt hogy egészen tüzetesen és aprólékosan nem néztem végig hogy merre kell haladni a megváltott jegy szerint. Visszafelé Dunaföldváron teherautóval behajtani tilos tábla van. Mi jó szokás szerint a Dunaföldvárt elkerülő úton mentünk és le is kameráztak és ebben az volt a baj hogy a jegy szerint a városon keresztül kellett volna menni! Ki a fene gondolta volna hogy nem ez lett volna a bírság nélküli útvonal. Sajnos jött a kb. 50.-ft.meg nem fizetett útért a 140.000.-ft bírság, majd 5.600.-ft fellebbezési díj, ami ell lett utasítva és ráadásul itt kértük a minimális bírság kiszabását is a végső esetben és még a részlet fizetést is 3.000.-ft os kérelem után engedélyezték. Ez egy k…va jó üzlet 50.-ft-ért 149.600.-ft. De hogy igazságos-e?
  Miénk az ország, miénk a haza, apáink és mi építjük, de mi van az önérzetünkkel, itt belül! Nekem nagyon fáj, hogy itt kell élnem, de csupán csak az ilyen igazságtalanságok miatt! Lenne még 6 ilyen hasonló történetem!

  Füzesi Mihály

 3. Anti on said:

  Sziasztok lett volna egy fuvarom Herceghalom Gánt Budapest-Bécsi ut mondom a páromnak üsd be az útvonalat az obu rendszerbe a számítógépbe be üti es mondja hogy 140-km mondom az nem lehet mert túl kevés de anyi elkezdte mondani hogy merre vinne az obu (40-t a gép) egy az egybe bevitt volna Budapestre még az a jo 15-éve teher autózom és mondtam hogy arra nem jo így Tatabánya Bajna Piliscsaba útvonalon mentem volna így több is a km.de a megbízó sokakat a díjat igy már nem is kellet neki a szalitas,tehát a több milliós rendszer enyit tud.