A sikeres fuvarozók szakmai lapja

Ügyfélszolgálat: +36/20-42-300-42
E-mail: info@ujmedia.eu

Elengedi a kormány az eddig kiszabott útdíjbírságnak egy részét. Azok a fuvarozók mentesülhetnek a már kiszabott büntetések megfizetése alól, akiknek volt ugyan viszonylati jegyük, de azt valamiért nem a szabályok szerint vásárolták meg. Összesen 2 milliárd forint bírságot fog törölni a kormány egy szeptemberi törvénymódosítással.

Nem mindenki kap amnesztiát a bírság megfizetése alól, ezt fontos tisztán látni. A módosítás vélja, hogy azokat kimentsék,akik önhibájukon kívül követtek el szabályszegést. A fuvarozók javaslatára született törvénymódosítás szeptember elején kerülhet a parlament elé.

Már a nyáron optimistán nyilatkozott a kérdésről Dittel Gábor, a Nit Hungary ügyvezető főtitkára. A fuvarozós ipartestület vezetője arról számolt be a lapoknak, hogy régóta egyeztetnek a kormánnyal, s várhatóan ősszel a parlament elé kerül egy amnesztiáról szóló törvénymódosítás.

Mielőtt mindenki megörülne, hogy vége lesz a 165 ezer forintos csekkek rémuralmának, próbáljuk értelmezni ezeket a híreket. Mit jelent az, hogy önhibáján kívül elkövetett szabálysértések? Dittel Gábor elég szűkre szabja ezeket a lehetőségeket. Az ugyanis nem önhibán kívüli szabályszegés, ha a fuvarozó rosszul választja ki az útvonalat, majd más úton megy, mint amire a viszonylati jegye szól. Az sem lesz felmentő ok, ha tévedésből valaki egy kijárattal korábban hagy el egy körforgalmat, s emiatt néhány kilométeres kerülőt tesz a megváltott jegyétől eltérő útvonalon. Sőt, az sem, ami szintén tipikus probléma: ha csak a saját telephelyétől egy távolabb eső benzinkúton váltja meg valaki a jegyét, ám közben az autót beméri egy ellenőrzőkapu. Az ilyen esetekért járó büntetéseket nehéz elviselni, de tudomásul kell venni, hogy jogosak, s csak a fuvarozó vagy a sofőr figyelmetlensége miatt következtek be.

A NiT által kiharcolni remélt amnesztia nem ezekre az esetekre vonatkozik. Az önhibán kívüli szabályszegés részben olyan eset lehet, amikor eleve az útdíjrendszer teszi lehetetlenné, hogy a sofőr szabályszerűen megváltsa a jegyét. Több ilyen eset is volt tavaly nyáron, amikor bevezették a rendszert. Megtörtént, hogy a határ átlépése utáni első jegyvásárlási lehetőség már csak az ellenőrzőkapu után volt. Hiába akart a sofőr szabályosan jegyet venni, nem tudott, s meg is kapta érte a bírságot. Akkor is, ha utólag, 2 kilométerrel arrébb, az első benzinkúton pótolta a jegyvásárlást.

Hasonló eset, ha egy terelés miatt kell letérni az előre kiválasztott útvonalról, de az autó mégis megkapja a bírságot jogosulatlan úthasználat miatt. Ha a terelés hivatalosan nem volt benne a rendszerben, akkor ez is szabályszegésnek minősült.

Jogos elvárás, hogy a szolgáltatás hibájából eredő károkat (a kiszabott bírságokat) a fuvarozóknak visszatérítsék. Ez a törvénymódosítás valószínű, hogy ősszel át is fog menni a parlamenten.

Azok a fuvarozók is örülhetnek a kimentésnek, akik vettek ugyan jegyet, de azt valamiért nem szabályosan csinálták. Például megvette valaki az M6-os autópályára a jegyet, mégis a 6-os főúton ment. Volt jegye, csak másik, párhuzamos útvonalra. Bemérték, s 165 ezret kellene fizetnie.

Azok is belekerülhetnek a körbe, akik megvették a jegyet az út elején, csak éppen néhány perccel korábban már áthaladtak egy ellenőrzőkapu alatt. Nekik is postázták a csekket, holott az út legnagyobb részére volt érvényes jegyük. Akik 8 órán belül a teljes útvonalra megvették a viszonylati jegyet, belekerülhetnek a felmentésre váró körbe.

E cikk írásakor konkrét törvényjavaslatot még nem ismerünk, de a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium kiadott egy közleményt a módosításokról. Az ő becslésük szerint 100-120 fuvarozó tartozik ezekbe a csoportokba, s körülbelül 2 milliárd forint bírság alól fognak ők mentesülni. Azoknak akarnak kedvezni, akik az új útdíjrendszer bevezetésének időszakában bizonytalankodtak, s csak tévedésből követték el a szabályszegést.

Fontos tudni, hogy ez nem állandó szabály lesz, csak egyszeri felmentésre lehet számítani. Továbbra sem lehet utólag útdíjat fizetni, s meg fogják büntetni azt is, aki ne azon az úton megy, amire fizetett.

Pénzbe fog kerülni maga a felmentés is. Aki a törvény hatálya alá tartozik, annak saját magának kell a NÚSZ Zrt-hez fordulnia egy igazolásért. Ezért 12 ezer forintot kell fizetnie. A kapott dokumentum azt fogja igazolni, hogy a kérelmező a törvény hatálya alá tartozó esetek valamelyikét valósította meg, és így mentesül a bírság alól. A kiállított igazolás alapján a rendőrség visszavonja a bírságot kiszabó határozatát. Aki jogosult lenne, de korábban már megfizette a büntetést, annak valószínűleg vissza is utalják a pénzét. A pontos szabályokat még nem ismerjük, a parlamenti döntés után mindenképpen azonnal értesítjük a szabályokról olvasóinkat.