A sikeres fuvarozók szakmai lapja

Ügyfélszolgálat: +36/20-42-300-42
E-mail: info@ujmedia.eu

Útdíjfizetés utólag

Egyetlen cégé lett a milliárdos üzlet, de enyhülhetnek a feltételek

A korábbi megoldásokat megszüntetve, teljesen átalakították az utólagos útdíjfizetés lehetőségét. Az állam a módosítással gyakorlatilag lemondott az utólagos díjfizetés hasznáról és ellenőrzéséről, és egy az egyben egy magáncégnek adta át a lehetőséget. Már nem a NÚSz Zrt.-vel kell szerződni, hanem a Mészáros Lőrinchez közel álló Kupon Kft.-vel. A korábbi, túl szigorú feltételek viszont enyhülhetnek, az egyéni vállalkozókat sem zárják ki automatikusan.

Az elmúlt tíz évben az útdíjfizetés pénzügyi megoldásai nem sokat változtak. Szinte egyeduralkodó volt az előre feltöltött egyenlegből történő díjfizetés. A vállalkozásnak folyamatosan ügyelnie kellett arra, hogy a NÚSZ-hoz feltöltött egyenlege ne fogyjon el, mert akkor nem tudja kiegyenlíteni az esedékes díjakat és nem kerülheti el a bírságot. 

Utólagos díjfizetésre elvileg 2014 óta van lehetőség, de a megoldás alkalmazása döcögősen haladt. Az utólagos fizetéshez az úthasználó vállalkozásnak közvetlenül a NÚSZ-szal kellett szerződést kötnie. A szerződést szinte olyan szigorú hitelképességi vizsgálat előzte meg, mintha bankhitelt igényelt volna a vállalkozás. Csak a pénzügyileg teljesen stabil helyzetben lévő cégek fizethettek utólag – az egyéni vállalkozókat ki is zárták ebből a rendszerből. A számlázás kéthetente történt, s nagyon könnyű volt elveszíteni a lehetőséget.

Pedig az utólagos számlázás egy nagyon kedvező lehetőség. Több előnye is van:

  • a vállalkozásnak nem kell pénzt tartania a NÚSZ-nál lévő számlán, nem kell előre finanszírozni az útdíjakat,
  • nem kell előre megbecsülni, hogy vajon mekkora költséggel jár az úthasználat,
  • s nem kell tartani a fedezethiány miatt kiszabott bírságoktól.

Idén már nem a NÚSZ-szal kell szerződni

Ezt a rendszert a kormány tavaly december végén megszüntette, átalakította. Az idén januártól érvényes új rendszerben a NÚSZ Zrt. nem közvetlenül, hanem közreműködőkön keresztül biztosítja az utólagos fizetés lehetőségét. Azaz a vállalkozásnak egy úgynevezett fizetési közreműködővel kell szerződést kötnie. 

Bár a név hasonló, a fizetési közreműködő nem ugyanaz, mint az útdíj­fizetésben a kezdetektől szerepet játszó bevallási közreműködők. A fizetési közreműködőnek nincs köze az úthasználat nyilvántartásához, csak a díjak pénzügyi rendezésében vállal szerepet. Beszedi a díjakat az úthasználóktól, és továbbutalja azt a NÚSZ Zrt-nek, egyben biztosítékot is nyújt a NÚSZ-nak a díjak kifizetésére. Gyakorlatilag felelősséget vállal az úthasználat kifizetéséért.

Egyetlen céggel lehet szerződni

Egyelőre a NÚSZ mindössze egy fizetési közreműködővel kötött szerződést, ez a Kupon Kft. A csomádi székhelyű, 3 millió forintos törzstőkével alapított társaság kizárólagos döntési joggal rendelkező többségi tulajdonosa ma már egy Mészáros Lőrinchez köthető magántőkealap. A Prime Tech Magántőkealap idén év elején, éppen akkor szerezte meg a Kupon Kft. többségi tulajdonát, amikor az elnyerte a kizárólagos közreműködői szerződést. 

A cég a pénzügyi közreműködésért a beszedett útdíjak 1,9 százalékát kéri el átalány költségtérítésként. Ez nem kis üzletet jelent, hiszen a magyar vállalkozások eddig legalább évi 150 milliárd forintot fizettek be az útdíjkasszába. Ha mindenki áttérne az utólagos fizetésre, akkor a csaknem 2 százalékos közvetítői díj 2,8-3 milliárdos bevételt hozna a társaságnak. Márpedig mással jelenleg szerződni nem lehet, aki nem akarja előre feltölteni az egyenleget, annak ezzel a céggel kell szerződést kötnie.

Szélesebb körnek lehet elérhető

A változás pozitív oldala lehet, hogy szélesebb kör számára lesz elérhető az utólagos fizetés. A Kupon Kft. nem alkalmaz olyan szigorú kizáró feltételeket, mint a NÚSZ, például nincsenek kizárva az egyéni vállalkozók sem az utólagos elszámolásból. A konkrét feltételek ugyanakkor ügyfelenként változhatnak, az ügyfél hitelminősítése alapján.

A Kupon Kft. által közzétett, a szolgáltatásra érvényes általános szerződési feltételek szerint a cég a szerződéskötés előtt ügyfélminősítést végez, megvizsgálja a szerződő úthasználati szokásait és pénzügyi helyzetét. Ennek érdekében megkapja a NÚSZ-tól az utolsó fél év forgalmi adatait. Az értékelés alapján a cég pénzügyi biztosítékot kérhet, például készpénzben letett óvadékot, bankgaranciát vagy hitelbiztosítást. Megállapítják az ügyfél pénzügyi keretösszegét, így az is ügyfelenként változhat, hogy mekkora összeget előlegez meg a társaság.

A szerződést kezdeményezni, ajánlatot kérni a hugopostpaid.hu weboldalon lehet.

Nagy Csaba

A Fuvarlevél szerkesztősége azzal foglalkozik, hogy újságai, szakkönyvei és honlapja segítségével támogassa a szállítmányozó vállalkozások működését. Újságcikkeiben, szakmai írásaiban könnyen érthetővé teszi a magyar jogszabályi előírásokat, bemutatja az új technológiákat és megadja a választ az összes olyan kérdésre, amivel olvasói hozzá fordulnak.

Ügyfélszolgálatunk segítségével előfizetőink gyors és pontos szakmai választ kaphatnak felmerült kérdéseikre.

Hirdetés

Hirdetés megrendelése:
Telefon: 30/628-9945
E-mail: hirdetes@ujmedia.eu