Útlevél kell Lengyelországba

Lengyelország két hétre visszaállítja a határellenőrzést a belső uniós határokon az uniós állampolgárok számára is. November 23-ig az országba csak a hivatalos határátkelő-helyeken lehet belépni, s útlevél is kell a beutazáshoz.

Novemberben Varsóban, a lengyel fővárosban rendezik az ENSZ 19. nemzetközi klímakonferenciáját. A nemzetközi szervezet környezetvédelmi csúcsrendezvénye a korábbi évekhez hasonlóan idén is szélsőséges tiltakozó csoportok célpontja lesz, felerősödnek az antikapitalista tüntetések. Éppen ezért, védelmi okokból a lengyel kormány a klímakonferencia idejére visszaállítja a határellenőrzést.

A Schengeni Egyezményhez csatlakozott uniós tagországok között (ennek Magyarország és Lengyelország is tagja) nincs belső határellenőrzés. A belső határokon nincsenek határállomások sem, a határ akár egy mezőn vagy erdőben is átléphető. A Schengeni Egyezmény azonban azt is lehetővé teszi, hogy ezt a rendszer kivételesen, egy-egy rövid, meghatározott időre felfüggesszék, s teljes egészében visszaálljon a határellenőrzés.

Az uniós határok átlépéséhez normál esetben elegendő a magyar személyi igazolvány is. A fokozott ellenőrzés miatt azonban elképzelhető, hogy a lengyel határőrök ezt nem fogják elfogadni. A magyar Külügyminisztérium ezért arra kéri az utazókat, hogy novemberben mindenképpen érvényes útlevéllel utazzanak Lengyelországba.

A korlátozás november 23-ig tart.

Minden jog fenntartva!
Ha a cikkből idézni szeretne, vagy az adatait fel kívánja használni, kérjük, linkkel jelölje meg a forrást.
Ha az egész cikket közölni szeretné, kérjük, forduljon szerkesztőségünkhöz.

Ezek is érdekelhetik: