A sikeres fuvarozók szakmai lapja

Ügyfélszolgálat: +36/20-42-300-42
E-mail: info@ujmedia.eu

Utolsó esély munkavédelmi képviselő választására

Többezer, húsz vagy annál több alkalmazottat foglalkoztató hazai kis- és középvállalkozásnak kell napokon belül munkavédelmi képviselőt választania, ha még eddig ezt nem tették volna meg. Aki nem tesz eleget a munkavédelmi törvény tavalyi módosításának 2017. január 8-ig, az súlyos, akár többszázezres bírságra is számíthat.

Eddig az 50 vagy annál több munkavállalót foglalkoztató cégnél kellett munkavédelmi képviselőt választani az Mvt. (a munkavédelemről szóló 1993 évi XCIII törvény) szerint. A statisztikák viszont azt mutatták, hogy a kis- és középvállalkozások 99,5 %-a ennél kevesebb dolgozóval rendelkezik, így az ezekben a cégekben foglalkoztatott milliós nagyságrendű létszám érdekeit hivatalosan senki sem képviselte.

A 2016. június 8-án életbe lépett módosító törvény többek közt az Mvt. 70 §.-át is módosította, azzal, hogy a munkavédelmi képviselő választására előírt 50 fős létszámot 20 főre szállította le. Ez több mint 10 ezer céget érintett.

A munkavédelmi törvény júniusban elfogadott módosítása fél év felkészülési időt adott a munkáltatóknak a feladat végrehajtására. Decemberben a Nemzetgazdasági Minisztérium külön közleményben hívta fel a figyelmet a törvény végrehajtására, mert ha ez január 8-ig nem következik be az érintett cégeknél, az akár többszázezres bírságot is jelenthet.

A tájékoztatás szerint munkavédelmi képviselő olyan személy lehet, aki már legalább hat hónapja dolgozik a munkáltatónál. Viszont nem választható erre a posztra olyan személy, aki a munkáltatói jogkör gyakorlója, vagy esetleg a vezető tisztségviselő közvetlen hozzátartozója. De nem választható meg olyan személy sem, aki a választási bizottság tagja volt, vagy a cégnél főállásban a munkavédelmi feladatokat látja el.

A már meglévő munkavédelmi képviselő esetén csak az 5 éves megbízatásának lejárta után kell új választást tartani. Ha a munkavállalói létszám nem éri el a húszat, de a dolgozók mégis munkavédelmi képviselőt szeretnének választani maguk közül, akkor erre joguk van. Ekkor a választás megszervezéséről a munkáltatónak kell gondoskodnia. Neki lesz a kötelezettsége a választás megtartásához szükséges feltételek biztosítása és a választás lebonyolítása.

 

A Fuvarlevél szerkesztősége azzal foglalkozik, hogy újságai, szakkönyvei és honlapja segítségével támogassa a szállítmányozó vállalkozások működését. Újságcikkeiben, szakmai írásaiban könnyen érthetővé teszi a magyar jogszabályi előírásokat, bemutatja az új technológiákat és megadja a választ az összes olyan kérdésre, amivel olvasói hozzá fordulnak.

Ügyfélszolgálatunk segítségével előfizetőink gyors és pontos szakmai választ kaphatnak felmerült kérdéseikre.

Hirdetés

Hirdetés megrendelése:
Telefon: 30/628-9945
E-mail: hirdetes@ujmedia.eu