A sikeres fuvarozók szakmai lapja

Ügyfélszolgálat: +36/20-42-300-42
E-mail: info@ujmedia.eu

Üzemanyag-megtakarítás alkalmi dolgozónak

Gyakran felmerülő kérdés, hogy az alkalmi munkavállalóinknak is kifizethetjük-e az üzemanyag-megtakarítást.

Az üzemanyag-megtakarítás jó lehetőség arra, hogy havonta egy érezhető összeggel emeljük meg azon gépkocsivezetők jövedelmét, akik takarékosan bánnak az üzemanyaggal.

Mint ismert: a NAV havonta 100 ezer forintig engedi kifizetni a fogyasztási norma és az adóhatósági ár alapján számolt, illetve a ténylegesen tankolt üzemanyag árkülönbségét a vállalkozás sofőrjeinek.

Ki veheti igénybe az üzemanyag-megtakarítást?

Üzemanyag-megtakarítást az a vállalkozás fizethet ki, amely gépjárművet üzemeltet. Ez lehet személyautó vagy teherautó is, ezt nem szűkíti le a jogszabály. A megtakarítás kifizethető

– a cég alkalmazottja számára és

– a társas vállalkozás személyesen közreműködő tagja számára.

Egyéni vállalkozó saját részre nem tudja elszámolni a megtakarítás, de ha van alkalmazottja, akkor az ő nevére már elszámolható ez az összeg.

Feltétel még, hogy annak lehet kifizetni a megtakarítást, aki munkaköre, tevékenysége szerint a vállalkozás által üzemeltetett jármű vezetője. Tehát csak annak fizethető ki, aki alkalmazottként gépkocsi-vezetői munkakörben dolgozik, vagy társas vállalkozóként rendszeresen ezt a munkát végzi. Annak, aki más munkakörben dolgozik nem fizethető ki, még akkor sem, ha munkájához hozzátartozik a céges autó rendszeres vezetése (pl. építőipari munkát végző szakmunkás, aki a céges kisteherautóval jár ki az építési helyszínre).

Az alkalmi munkavállaló is munkavállaló

Gyakran előkerül a kérdés, hogy mi a helyzet az alkalmi bejelentéssel dolgozókkal? Számukra el lehet-e számolni a megtakarítást?

Tény, hogy a megnevezésben szerepel az „alkalmi“ szó, de ez itt megtévesztő. Akiket alkalmi dolgozónak nevezünk, azok többségét egyszerűsített munkaszerződéssel foglalkoztatjuk. Márpedig az egyszerűsített munkaszerződés ugyanúgy munkaszerződést jelent, mint a „normál“ szerződés. Az egyszerűsített szerződéssel foglalkoztatott munkavállaló a szerződés időtartama alatt a cég dolgozójának számít, alkalmazotti jogviszonyban van. Tehát a többi, állandó dolgozóval azonos feltételek szerint kifizethető számára az üzemanyag-megtakarítás.

Kedvező az is, hogy a törvény az elszámolhatóságot nem időarányos teljesítéshez köti. Azaz akkor sem kell az elszámolható összeget arányosítani, ha a sofőr nem dolgozott a hónap minden munkanapján. Vagy azért, mert alkalmi munkavállalóként csak havonta 15 napot dolgozhat azonos munkahelyen, vagy azért, mert hó közben lépett be a vállalkozáshoz, esetleg betegség miatt estek ki munkanapjai. Az elszámolás alapja nem a ledolgozott napok száma, hanem az útnyilvántartás vagy fuvarlevél, menetlevél alapján igazolható futásteljesítmény és az ehhez kapcsolódó tényleges tankolások összege.

Fontos, hogy mindez csak az egyszerűsített munkaszerződéssel foglalkoztatott alkalmi sofőrre vonatkozik. Ha megbízási szerződést kötünk a beugró sofőrrel, vagy akár katás vállalkozóként számlát ad az illető, az nem megfelelő jogcím a kifizetéshez. Egyik esetben sem lehet elszámolni a megtakarítást, csak az alkalmazottak és a személyesen közreműködő tagok számára fizethető ki a maximum havi 100 ezer forintos összeg. 

Nagy Csaba

 

A Fuvarlevél szerkesztősége azzal foglalkozik, hogy újságai, szakkönyvei és honlapja segítségével támogassa a szállítmányozó vállalkozások működését. Újságcikkeiben, szakmai írásaiban könnyen érthetővé teszi a magyar jogszabályi előírásokat, bemutatja az új technológiákat és megadja a választ az összes olyan kérdésre, amivel olvasói hozzá fordulnak.

Ügyfélszolgálatunk segítségével előfizetőink gyors és pontos szakmai választ kaphatnak felmerült kérdéseikre.

Hirdetés

Hirdetés megrendelése:
Telefon: 30/628-9945
E-mail: hirdetes@ujmedia.eu