A sikeres fuvarozók szakmai lapja

Ügyfélszolgálat: +36/20-42-300-42
E-mail: info@ujmedia.eu

Változás a lengyel útdíjfizetésben júniustól

2021. júniustól indul az új elektronikus útdíjfizetési rendszer Lengyelországban. A változás a viaTOLL rendszerét használó, 9 fő feletti buszokat érinti. A régi fedélzeti eszközt nem tudjuk majd használni. Vagy új kell, vagy egy mobil alkalmazást kell letölteni.

A jelenlegi útdíj rendszer, a viaTOLL június végéig működik, júliustól a műholdas helymeghatározást használó E-TOLL veszi át az útdíjszedési feladatokat. 2021. júniusa egy átmeneti hónap lesz, amikor mindkét rendszer üzemelni fog, így viaTOLL-lal és E-TOLL-lal is fizethetjük az útdíjat.

Nézzük mit kell tennünk, ha Lengyelországba megyünk!

Az első és legfontosabb feladatunk regisztrálni az új útdíjfizetési rendszerben. Ezt megtehetjük

– az e-TOLL májustól működő weboldalán: etoll.gov.pl

– személyesen az e-TOLL ügyfélszolgálati pontjain (határon, benzinkutaknál)

– flottakártya, üzemanyagkártya szolgáltatóknál.

Továbbra is előre feltöltős vagy utólagos fizetés közül választhatunk, ezt a regisztráció során kell megadnunk. Utólagos fizetésnél új “fizetési garancia” bemutatására lesz szükség, mert a régi viaTOLL szerződések 2021. június 30-tól megszűnnek. (A garancia lehet bankgarancia vagy üzemanyagkártya szolgáltató által adott garancia.)

A regisztráció után ki kell választanunk, hogy milyen eszközt szeretnénk használni az útdíj fizetésre. Az alábbiak közül választhatunk:

– e-TOLL alkalmazás. Ennek előnye, hogy ingyen és gyorsan telepíthető a sofőr mobiljára. Az alkalmazás letölthető lesz a Google Playből és az AppStore-ból.

– OBU-val, amit az ügyfélszolgálati pontkon szerezhetünk be (bit.ly/LENGYELUT2, a “Materiały” szó alatt van két pdf dokumentum, abban találjuk meg az ügyfélszolgálati pontok részletes listáját) vagy

– saját helymeghatározó rendszer (pl.: GPS). Ehhez bizonyos műszaki feltételeknek meg kell felelnie az eszköznek, amelyet ez E-TOLL oldalán tudunk majd ellenőrizni.

A változásokról a bit.ly/LENGYELUT linken talál bővebb információt.

A viaTOLL szolgáltató még nem adott ki hivatalos közleményt arról, hogy a régi OBU-val mi a teendő. Valószínűleg le kell majd adni, hiszen bérelt eszközökről van szó.

Figyelem: az A1, A2 és A4-es autópályák nem állami hanem magántulajdonban lévő utak. Ezeken külön kell fizetni.

—————————————————————————————————————————————————————-

SENT bejelentés

2018. október 1-jétől a bejelentésre kötelezett áruk csak úgy szállíthatók, ha a jármű útja pontosan nyomon követhető. Vagyis az autón kell lennie egy helymeghatározó és adatközlő eszköznek, ami folyamatosan küldi az adatokat a lengyel vámhatóságnak. Ehhez a lengyelek készítettek egy alkalmazást: a SENT GEO-t, amit júniustól kiválthatunk az e-TOLL alkalmazással.

Bejelentésre kötelezett áruk:

– üzemanyagok, kenőanyagok,

– növényi olajok,

– alkoholos vegyszerek, oldószerek,

– szárított dohány, 

– Lengyelországból induló gyógyszerszállítmányok.

Tranzitszállításnál a bejelentés a fuvarozó dolga. Minden más esetben az áru lengyel feladójának, vagy átvevőjének kell ezt megtenni. 

—————————————————————————————————————————————————————-

Arany Edit

A Fuvarlevél szerkesztősége azzal foglalkozik, hogy újságai, szakkönyvei és honlapja segítségével támogassa a szállítmányozó vállalkozások működését. Újságcikkeiben, szakmai írásaiban könnyen érthetővé teszi a magyar jogszabályi előírásokat, bemutatja az új technológiákat és megadja a választ az összes olyan kérdésre, amivel olvasói hozzá fordulnak.

Ügyfélszolgálatunk segítségével előfizetőink gyors és pontos szakmai választ kaphatnak felmerült kérdéseikre.

Hirdetés

Hirdetés megrendelése:
Telefon: 30/628-9945
E-mail: hirdetes@ujmedia.eu