A sikeres fuvarozók szakmai lapja

Ügyfélszolgálat: +36/20-42-300-42
E-mail: info@ujmedia.eu

December közepétől megváltozik a nehéz teherautók közlekedési korlátozásáról szóló rendelet. A rendezvényekre történő szállítás nem csak nyáron kap felmentést, s végre azt is pontosan megfogalmazzák, hogy mit kell friss zöldségnek tekinteni. Az Euro 3-nál régebbi autókra viszont egyre kevesebb mentesség lesz érvényes.

Májusi számunkban közöltünk egy cikket arról, hogy néha mennyire problémás eldönteni, hogy melyik autóra vonatkozik a hétvégi közlekedési korlátozások alól felmentés. A korlátozásokról szóló rendeletben szereplő „friss zöldség” kifejezés értelmezhetetlen. Hosszas nyomozás után kiderült, sem az NKH, sem az általuk megkérdezett illetékes minisztérium nem tud egyértelmű állásfoglalást adni arról, hogy egy vasárnapi ellenőrzés során mit fognak a közúti ellenőrök friss zöldségnek minősíteni és mit nem. Zöldség-e a krumpli? Hazahozható-e mondjuk Hollandiából vasárnap is egy rakomány? Májusban úgy tűnt, az autót éppen megállító ellenőr véleményétől függ, hogy a sofőr kap-e bírságot a korlátozások be nem tartásáért, vagy nem.

Nem tudjuk, hogy a májusi cikkünknek volt-e szerepe a rendelet módosításában, de tény, hogy részben éppen a zöldségkérdésben változott meg a korlátozásokról szóló kormányrendelet szövege.

A rendelet változásai főleg a mentességeket és azok megfogalmazását érintik. Nézzük először a már említett zöldségkérdést.

A korábbi rendeletszöveg csak annyit tartalmazott, hogy a tiltás nem vonatkozik a „az élő állatot, friss tejet, tejterméket, friss és fagyasztott húst és hústerméket, friss pékárut, gyorsan romló élelmiszert, tojást, friss zöldséget (árut) szállító és az ilyen szállítási célból üresen közlekedő tehergépkocsira.” A mondat első fele változatlan maradt, itt egyedül a zöldség fogalmát pontosították: a korlátozás nem vonatkozik tehát a „friss, nyers, nem fagyasztott, nem szárított, nem feldolgozott zöldséget és gyümölcsöt, gabonát szállító” tehergépkocsira. Ami ebben tehát újdonság: az eddigi rendelet nem tartalmazta sem a gabonát, sem a gyümölcsöt. Mostantól ezeket is szabályosan lehet hétvégén korlátozások nélkül szállítani. A szállítható termékről pedig elég csak azt eldönteni, hogy az feldolgozott formában van-e, vagy nyers, nem szárított, nem fagyasztott, nem feldolgozott. Ide tartozik tehát a krumpli is, vagy bármilyen gabona, bármilyen gyümölcs. Ez így egy sokkal használhatóbb és egyértelműbb feltétel lett.

Több mentességet enged az új rendelet

Két ponton is enyhült a korlátozásokra vonatkozó rendelet. A kulturális, gazdasági és sportrendezvényekhez berendezések és állatok szállítására használt teherautók eddig kizárólag a nyári időszakban, július-augusztusban kaptak felmentést a korlátozás alól. Ezt most egész évre kiterjesztették. Ezt nagyon sokféleképpen ki lehet használni: koncertekre hangosítás szállítása, konferenciára bútorok, expóra bemutatkozó kiállítási anyagok szállítása, mind ebbe a körbe tartozik, tehát hétvégén is vihető. Továbbá bekerültek a mentességek közé az autósiskolák által használt járművek is, akár oktatásra, akár vizsgára használják őket. Ezek is egész évben mentesülnek a korlátozás alól.

A rendelet azt is egyértelműen megfogalmazza, hogy a korlátozás alóli mentesség nem csak rakottan érvényes. Ha olyan szállítási célból közlekedik az autó, amit a rendelet felsorol a mentességek között, akkor a felmentés a fel- és lerakóhely között, valamint a felrakó, vagy lerakó és a telephely között üresen közlekedő autóra is érvényes. Ezt eddig nem írták le minden pontnál, így ha szó szerint értelmeztük a rendeletet (s bizonyára az ellenőrök sokszor így értelmezték), akkor egy friss virágrakományt szállító autó a lerakodás után már nem mehetett volna haza a korlátozás ideje alatt.

A költöztetés szigorodik

Az engedékenyebb megfogalmazás mellett szigorításokkal is találkozunk, főleg környezetvédelmi szempontból. Eddig több felmentés is minden autótípusra érvényes volt, mostantól nem. A felsorolt területeken dolgozó autók közül is csak a legalább Euro 3-as motorral szereltek kaphatnak mentességet:
· lakossági költöztetéshez használt autók
· út-, vasút-, közműépítéshez, közérdekű beruházáshoz, ezek fenntartásához, javításához vagy tisztításához használt autók
· a humanitárius szervezet kezdeményezése alapján humanitárius jellegűként kezelt küldemények szállítását végző autók
· a vasúti-, hajóállomási és repülőtéri szállítás végző SAJÁT SZÁMLÁS autók
· a közút kezelője által a meghatározott össztömeget vagy tengelyterhelést vagy méretet meghaladó járművek közlekedésére kiadott hozzájárulás alapján közlekedő autók.

Ezek a nyári mentességek jövőre tehát csak akkor érvényesíthetők, ha azt legalább Euro 3-as motorral szerelt autóval végzik el. Ez talán különösen a lakossági költöztetésnél hoz változást, hiszen ezen a téren még elég sok régebbi autó is dolgozik.

Továbbra is él az a szabály, hogy egyes esetekben egyedi felmentést lehet kérni a hétvégi korlátozások alól. Ezt például egy folyamatosan működő üzem ellátása, vagy más hasonló cél indokolhatja. Ami változott, az az engedélykérelem tartalma. A kérelemhez be kell nyújtani
· a kérelemmel érintett teherautó forgalmi engedélyének a másolatát
· ha bérlik az autót, akkor a bérleti szerződés másolatát
· ha a megrendelő adja be a kérelmet, akkor a fuvarozási megrendelés másolatát
· engedélyenként (autónként) az eljárási illetéket.

A változások december 15-én lépnek hatályba, tehát a karácsonyi időszakban már ezeket a rendelkezéseket kell alkalmazni.

Forrás: 297/2014 kormányrendelet a nehéz tehergépkocsik közlekedésének korlátozásáról szóló 190/2008. (VII. 29.) Korm. rendelet, valamint az országos működési engedély alapján végzett vasúti személyszállítás részletes feltételeiről szóló 271/2009. (XII. 1.) Korm. rendelet módosításáról