A sikeres fuvarozók szakmai lapja

Ügyfélszolgálat: +36/20-42-300-42
E-mail: info@ujmedia.eu

Változnak a jövedelemletiltás szabályai

2023. január 1-jén változtak a jövedelemletiltás szabályai: 28.500 forintról 60 ezer forintra emelkedett a havi jövedelem nem végrehajtható része, és 142.500 forintról 200 ezer forintra nőtt az az összeghatár, ami fölött a munkabér korlátlanul végrehajtható.

Ha a munkavállaló ellen végrehajtást rendeltek el valamilyen tartozás miatt, akkor legfeljebb a fizetése 33 százalékát, illetve esetenként 50 százalékát lehet letiltani, de nettó 60 ezer forintnak mindenképpen maradnia kell. Ha viszont a levonás után még marad több, mint nettó 200 ezer forint, akkor a fennmaradó rész korlátozás nélkül végrehajtás alá vonható. Vagyis január 1-től ha adósság miatt fizetési letiltást rendelnek el, akkor a nettó munkabér 60 ezer forint feletti részén lehet levonást végrehajtani. A munkabér 200 ezer forint feletti részére már nem vonatkozik korlátozás, ott bármekkora összeget letilthatnak.

Fontos! Jelezni kell a NAV-nak, ha a januári változások miatt bármelyik folyamatban lévő letiltásnál csökken a munkavállalótól levonható összeg. Munkáltatóként ezt a VHJOV nyomtatványon jelenthetjük be.

Forrás: NAV

A Fuvarlevél szerkesztősége azzal foglalkozik, hogy újságai, szakkönyvei és honlapja segítségével támogassa a szállítmányozó vállalkozások működését. Újságcikkeiben, szakmai írásaiban könnyen érthetővé teszi a magyar jogszabályi előírásokat, bemutatja az új technológiákat és megadja a választ az összes olyan kérdésre, amivel olvasói hozzá fordulnak.

Ügyfélszolgálatunk segítségével előfizetőink gyors és pontos szakmai választ kaphatnak felmerült kérdéseikre.

Hirdetés

Hirdetés megrendelése:
Telefon: 30/628-9945
E-mail: hirdetes@ujmedia.eu