A sikeres fuvarozók szakmai lapja

Ügyfélszolgálat: +36/20-42-300-42
E-mail: info@ujmedia.eu

Vámszakmai újdonságok: CBAM, azaz karbonvám

2023 októbere óta működik ez a vámfajta az EU területén, amelyet dr. Barta Bence, Andersen Adótanácsadó Zrt. munkatársa mutatott be a Közép-európai Szállítmányozók Napján. A karbonvám oka a tagállamok leleményessége: a kvóta alá eső tevékenységet az EU-n kívülre vitték, ott ugyanúgy kibocsátották a szén-dioxidot, majd visszahozták, mintha mi sem történt volna. Az EU ezt szeretné korlátozni.

A következő termékekre vezetik be  a karbonvámot:

▶ vas,

▶ acélipari termékek,

▶ hidrogén,

▶ villamosenergia,

▶ trágyázószerek és

▶ cement.

(A termékek körét folyamatosan bővíteni fogják, a szakember a műanyagokat várja a következő csoportban.)

Jelenleg az átmeneti időszakban vagyunk, ez azt jelenti, hogy bárki szabadon importálhat ilyen termékeket, nincs korlátozás, viszont negyedéves adatszolgáltatásokat kell teljesíteni a mennyiségről és a szén-dioxid-kibocsátásról. A végleges időszak 2026. január 1-jétől indul, innentől csak az tud ilyen árukat importálni, akinek van engedélye – de ennek a részletszabályait még nem ismerjük. Közvetett vámjogi képviselőként is szükséges lesz ez az engedély. Akkortól a CBAM rendszerben kvótákat kell vásárolni, ezek a szén-dioxid kvóták tőzsdei árához fognak igazodni. Az ellen­őrzések még nem indultak be, de előbb-utóbb megkezdik. Még nem bírságolnak, de az év végére ez is várható.

Forrás: Közép-európai Szállítmányozók Napja, dr. Barta Bence, Andersen Adótanácsadó Zrt.

A Fuvarlevél szerkesztősége azzal foglalkozik, hogy újságai, szakkönyvei és honlapja segítségével támogassa a szállítmányozó vállalkozások működését. Újságcikkeiben, szakmai írásaiban könnyen érthetővé teszi a magyar jogszabályi előírásokat, bemutatja az új technológiákat és megadja a választ az összes olyan kérdésre, amivel olvasói hozzá fordulnak.

Ügyfélszolgálatunk segítségével előfizetőink gyors és pontos szakmai választ kaphatnak felmerült kérdéseikre.

Hirdetés

Hirdetés megrendelése:
Telefon: 30/628-9945
E-mail: hirdetes@ujmedia.eu