A sikeres fuvarozók szakmai lapja

Ügyfélszolgálat: +36/20-42-300-42
E-mail: info@ujmedia.eu

A járványügyi veszélyhelyzet bevezetése óta a kormány körülbelül 200 olyan rendeletet hozott, amelyek egyes törvényeket, szabályokat módosítottak, eljárásokat megváltoztattak. A  veszélyhelyzet június 18-án véget ért. Összefoglaljuk, milyen intézkedések maradtak hatályban, melyik könnyítésre mennyi ideig számíthatunk.

A járvány miatti veszélyhelyzet 98 napig tartott. Ez idő alatt a kormány olyan rendeleteket hozhatott, amik akár a törvényeket is felülírhatták. A veszélyhelyzet elmúltával ezeknek a rendeleteknek az érvényessége is lejárt. A kormánynak és a parlamentnek ezért meg kellett erősíteni, újra ki kellett adnia azokat a szabályokat, amelyeket érvényben akart tartani. Ez mintegy 400 oldalnyi új jogszabályt jelentett.

Az átmeneti jogszabályok egy része egyszerűen megerősítette a korábbi intézkedéseket. De olyannal is találkozunk, ahol a mostani, átmeneti rendelkezés kedvezőbb, mint az eredeti kedvezmény volt (a lejáró személyi okmányok például eredetileg a veszélyhelyzet után még 15 napig lettek volna érvényesek, az új rendelet szerint viszont 180 napunk van a hosszabbításokra).

Maszk viselése, járványügyi szabályok

Megszüntették az idősek bolti bevásárlási idősávját, feloldották a nyitvatartási időkkel kapcsolatos korlátozásokat. Az üzletek, szolgáltatások akadálytalanul működhetnek. A boltokban és a tömegközlekedési eszközökön kötelező a maszk viselése. (Ebbe a különjárati autóbuszok is beletartoznak az utazás teljes ideje alatt.)

Nincsenek távolságtartásra vonatkozó előírások, tehát nem kell a korábbi másfél métereket betartani sehol. Szálláshelyen, vendéglátóhelyen, üzletben nincsenek létszámkorlátok sem.

Ami maradt, az a rendezvények korlátozása. Zárt helyen tartott rendezvények és szabadban szervezett zenés-táncos programok egyelőre legfeljebb 500 fő részvételével szervezhetők.

Pénzügyek

Az egyik első intézkedés volt a banki hitelek törlesztésének felfüggesztése ez év végéig. Ez a határidő nem változott. A banki törlesztési moratórium érvényben marad. A hitelek és lízingek törlesztését jövő év január elsejétől kell újrakezdeni. A törlesztőrészletek nem nőhetnek a korábbinál nagyobbra. Az idei évre szóló kamatokat a bankok felszámolják, emiatt a hitelek futamideje hosszabbodik. Aki a moratóriummal már nem akar élni, bármikor folytathatja a hitelek törlesztését a korábban megszokott módon. Ha most egyösszegű, nagyobb befizetéssel akarnánk csökkenteni az adósságot, akkor azzal számolni kell, hogy a bank a befizetéseket előbb az idei kamatokra számolja el, ezt követi csak a fennálló tőke törlesztése.

Ugyancsak december 31-ig érvényes a kedvezményes hitelfelvételi lehetőség. Magánszemélyek számára nyújtott új személyi kölcsönök ebben az évben legfeljebb 5,9 százalékos kamatra nyújthatók. A bankok kínálnak is ilyen ajánlatokat. Ügyeljünk arra, hogy a kedvezményes kamat nem a teljes futamidőre érvényes, hanem csak erre az évre! Januártól a kamat erőteljes növekedésével kell számolniuk a most kedvezményes hitelt felvevőknek.

Diákhitel: újdonság volt, hogy az egyetemisták mellett a felnőttképzésben részt vevők is élhetnek a diákhitel lehetőségével. A felvehető összeg 1,2 millió forint. Erre a diákhitelre december 31-ig lehet szerződést kötni. Kamatot nem kell fizetni, a törlesztés pedig 1-5 év közötti lehet. A felső korhatár 55 év.

Bankkártyás fizetések: év végén áll vissza a korábbi értékhatár, december 31-ig továbbra is 15 ezer forintig lehet kód megadása nélkül, érintéssel vásárolni.

Adózás

Május  31. helyett szeptember 30. a következő adók bevallásának és befizetésének, az adóelőleg megállapításának a határideje:

– társasági adó

– kisvállalati adó

– iparűzési adó

– energiaellátók jövedelemadója

– innovációs járulék.

A számviteli beszámolók benyújtásának a határideje is maradt szeptember 30.

A kedvezményezett ágazatokba tartozó kisadózók mentesítése június 30-ig szólt. Júliusra már a megszokott rendben kell katát fizetni, ennek a határideje augusztus 12.

Az 5 autóbusznál nem többet üzemeltető személyszállító vállalkozásoknak nem kell piacfelügyeleti díjat fizetniük.  

Fizetési halasztásra, részletfizetésre szóló kérelmeket a veszélyhelyzettel összefüggően július 18-ig lehetett kérni. Ugyaneddig kérhették a vállalkozások egy alkalommal az adótartozás csökkentését, legfeljebb 20 százalékkal, ha gazdálkodásukat a veszélyhelyzet ellehetetlenítette.

Ugyancsak július 18-ig nem kellett az EKAER-ben kockázati biztosítékot fizetni.

Munkaügy, vállalkozás

Továbbrais kedvezőbb a SZÉP-kártya feltöltése. A számlára utalt béren kívüli juttatásra december 31-ig nem kell szociális hozzájárulási adót fizetni, csak a 15% szja-t. A kártyára utalt éves támogatás a következő lehet:

– szálláshely alszámlára 400 ezer

– vendéglátás alszámlára 265 ezer

– szabadidő alszámlára 135 ezer forint.

Eltérés A munka törvénykönyvétől: A veszélyhelyzet alatt a munkáltató gyakorlatilag A munka törvénykönyve bármelyik előírásától eltérhetett vagy egyoldalúan, vagy a dolgozóval megállapodva. Szabadon módosíthatta a munkaidő-beosztást, egyoldalúan is elrendelhette az otthoni munkavégzést. Ezekre az intézkedésekre csak július elsejéig volt lehetőség. Megmarad viszont annak a lehetősége, hogy a felek megegyezése esetén a törvény szinte bármely rendelkezésétől eltérjenek.

Munkaidőkeret: a korábban elrendelt munkaidőkeret érvényben marad annak végéig (a 2 éves keret is).

Továbbra is megmarad a 24 hónaposra hosszabbított munkaidőkeret lehetősége, méghozzá határidő nélküli intézkedésként. A kétéves keret alkalmazásának azonban több feltételt is szabtak:

– kizárólag új munkahelyteremtő beruházás esetén alkalmazható,

– ha a beruházás megvalósítása nemzetgazdasági érdek és

– a 24 hónapos munkaidőkeretet az erre kijelölt Békés Megyei Kormányhivatal engedélyezi.

A veszélyhelyzet miatt fizetés nélküli szabadságra küldött dolgozó továbbra is jogosult egészségügyi ellátásra. Ennek feltétele, hogy a szabadságon lévő dolgozó után a havi 7.710 forintos egészségügyi szolgáltatási járulékot a munkáltató megfizeti.

Egyéni vállalkozó akár 1 napra is szüneteltetheti a tevékenységét. Erre december 31-ig van lehetősége.

Építési engedélyek

Megmarad az építési és bontási engedélyek érvényességének a hosszabbítása is.

Kétféle határidő van:

– ha az eredeti engedély a veszélyhelyzet kihirdetése és annak vége között járt volna le, akkor az új érvényességi idő a veszélyhelyzet vége után még egy év. Tehát ezek az építési és bontási engedélyek külön kérelem nélkül is 2021. június 18-ig hosszabbodnak.

– Ha az engedély a veszélyhelyzet vége után fél éven belül jár le, akkor az új érvényességi idő az eredeti dátumhoz képest plusz egy év.

Lejárt okmányok pótlása

Érvényben marad a forgalmi engedélyek érvényességének a hosszabbítása is. A veszélyhelyzet alatt lejárt okmányok pótlására fél év van, 180 napon belül kell pótolni az elmaradt műszaki vizsgákat. Így a korábbi félelmektől eltérően nem fognak feltorlódni a műszaki vizsgára váró autók.

Meghosszabbították a lejárt személyi okmányok, igazolványok érvényességét is. A korábban kiadott rendelet szerint ezek a veszélyhelyzet után 15 napig maradnak érvényesek. Ezt a 15 napot most 180 napra hosszabbították. A Miniszterelnökség szerint ez 660 ezer személyi okmányt érint, ennyi járt le a veszélyhelyzet hónapjaiban.

Jelentős eltérés a korábban kiadott rendelethez képest, hogy az okmányok érvényességének a meghosszabbítása nemcsak a magánszemélyek, hanem a cégek tulajdonában álló járműveket is érinti. A korábbi rendelet ezekre nem terjedt ki, így egy cégnek a veszélyhelyzet alatt is gondoskodnia kellett vagy kellett volna a lejáró forgalmi engedély hosszabbításáról. Most a céges autók is fél évet kaptak a papírok pótlására.

Nagy Csaba