A sikeres fuvarozók szakmai lapja

Ügyfélszolgálat: +36/20-42-300-42
E-mail: info@ujmedia.eu

Az utakat járva sajnos könnyen válhatunk bűnözői csoportok vagy menekültek célpontjaivá. Ellophatják a rakományt, az üzemanyagot, a pótkereket, a sofőr személyes értékeit, de akár a teljes járművet is. Érdemes tisztában lenni vele, hogyan előzhetjük meg a bajt, vagy védhetjük meg magunkat, ha ne adj’ isten tettlegességre kerülne sor. Ez utóbbi azért szerencsére nem túl gyakori.

Forrás: police.hu

 A déli határ közelében nem egyszer fordult már elő, hogy éjszaka lesből támadtak meg magyar kamionsofőröket a menekültek. Legutóbb hárman akartak késsel kirabolni egy gépkocsivezetőt nem messze a Röszke–Horgos határátkelőtől, egy benzinkút pihenőjénél. Szerencsére a kamionos résen volt, és egy farúddal lefegyverezte támadóját, társait pedig elkergette.  

– A migrációs nyomás miatt már hosszú évek óta fenyegetésnek vannak kitéve a nemzetközi gépkocsivezetők, elsősorban az angliai átkelőknél. De az elmúlt időszakban csökkentek az összetűzések, tettlegesség, bántalmazás pedig nagyon ritkán fordul elő. Sokkal inkább az a jellemző, hogy a bűnözők észrevétlenül ellopják a rakományokat – mondja Dittel Gábor, a NiT Hungary főtitkára.

Az Országos Rendőrfőkapitányság sajtóosztályának tájékoztatása szerint tavaly csaknem 50 bűncselekmény helyszíne volt kamion vagy tehergépjármű. A kamionsofőrök ellen elkövetett bűncselekmények jellemzően lopások, amelyek során a tolvajok a teljes járművet, a rakományt, a pótkereket, az üzemanyagot vagy a sofőr személyes értékeit lovasítják meg.

Dittel Gábor elmondása szerint a rakománylopások elsődleges célpontjai a nagy értékű áruk, a könnyebben értékesíthető fogyasztási cikkek (például a híradástechnika). – Bármely őrizetlenül hagyott jármű ki van téve veszélynek. De a 3,5 tonna alatti kisteherjárművek, amikben nincs tachográf, és ritkábban várakoznak pihenőhelyen, talán kevésbé esnek áldozatul – fogalmaz a főtitkár.

Mit tehetünk a tolvajok ellen?

A rendőrség több tippet is ajánl, amikkel megelőzhetjük a bajt. Az egyik, hogy tankoljunk meg a berakodás előtt, így később kell megállni. Ha a tolvajok ki is figyelték a berakodást, kisebb az esélye, hogy több száz kilométerre követnek majd bennünket. A bűnözők általában induláskor és azutáni néhány kilométeren figyelik ki a kamionokat, leginkább ilyenkor érdemes résen lenni. Ha úgy látjuk, hogy követnek, vagy észreveszünk egy gyanús autót, jegyezzük fel a típusát, színét, rendszámát, és jelezzük a diszpécsernek vagy a rendőrségnek!

Menet közben figyeljünk arra, hogy lehetőleg ne szoruljunk be két gépjármű közé, legyen hely a kamion előtt és mögött is. Ne osszuk meg másokkal, hogy mit szállítunk és milyen útvonalon  (pihenőkben, rádióban, közösségi médiában)!

A lopások ellen az egyik legjobb védekezés a GPS rendszer és az egyéb informatikai megoldások. Ezekkel folyamatosan nyomon követhető a rakomány, a központban azonnal látják, ha az autó nem ott van, ahol lennie kéne.

Vigyázzunk az értékeinkre is! Fontos, hogy csak a minimálisan szükséges készpénzt tartsuk magunknál, a bankkártyákon pedig állítsunk be limitet.

Mire figyeljünk a pihenőhelyeken?

A magyarországi kamionos pihenőhelyek általánosságban biztonságosnak mondhatók. – A kevésbé felszerelt pihenőknél nagyobb a kockázat. Az elhagyatott parkolókban kell óvatosabbnak lenni, és ott, ahol nincs kamerarendszer – magyarázza Dittel Gábor.

A pihenőhelyen a félpótkocsit ne kapcsoljuk le a vontatóról, vagy csak biztonságos, jól megvilágított helyen csatoljuk le! Hasznos lehet, ha a parkolóban van egy fal vagy egyéb akadály a pótkocsi háta mögött, ami megakadályozza, hogy feltörjék a zárat és kinyissák az ajtót. Minden megállásnál ellenőrizzük a rakományt, és hogy a zárak nem sérültek-e meg!

További hasznos tanácsok:

• Ha több sofőr vezet, megállás után valaki maradjon a járműben!

• A kulcsot soha ne hagyjuk a kocsiban!

• Olyan indításgátlót használjunk, aminek van rablásgátló funkciója. A jeladót érdemes külön tartani az indítókulcstól!

• Használjunk pótkerékzárat!

• Szereljünk fel biztonsági kamerát a járműre, és ezt matricával jelezzük!

Mivel védhetjük magunkat?

A biztonságtudatos gondolkodás, a veszélyek észlelése sokat segít abban, hogy elkerüljük a problémás helyzeteket. A legjobb önvédelem tehát a megelőzés. Na de mit tehetünk, ha nem érezzük magunkat biztonságban?

Számos önvédelemre alkalmas eszköz van, de nem mindegy, mit veszünk magunkhoz, hiszen egy általunk jogosnak vélt helyzetben akár mi magunk is vádlottá válhatunk. Amit megtehetünk, az az, hogy a támadást elhárítjuk, a bűncselekményen ért személyt pedig a hatóságok kiérkezéséig visszatarthatjuk.

Hazánkban olyan eszközökkel védhetjük meg magunkat, amelyekkel nem lehet közvetlenül halált okozni. Ezek a következők:

Gázspray: közterületen kizárólag rejtve és 20 gramm alatti töltőtömeg mennyiség esetén hordhatjuk magunknál (ez kb. 1-2 fújásra elegendő). Zárt térben vagy szeles helyen vigyázzunk vele, nehogy mi kapjuk be a szemet, tüdőt és nyálkahártyát támadó szert! A hatótávolságuk 1-2 méter között mozog.

Gáz-riasztó fegyver: csak magánterületen lehet törvényesen tartani és használni, közterületen már engedély kell hozzá. (Ilyet a lakóhelyünk szerint illetékes rendőrkapitányság adhat.) Általában 1-2 méteres távolságban hatásos, de közvetlen közelről használva súlyos, életveszélyes sérülést is okozhat.

Őrangyal: paprika-kivonat tartalmú, két lövésre alkalmas önvédelmi eszköz. Kis méretű, könnyen használható, de nem lehet újratölteni, és pontosan kell célozni vele.

Taktikai toll: hétköznapi tárgynak tűnik, de a jobb minőségűek acélból és titánból készülnek és valóban lehet írni velük. A támadóra üthetünk vele igen nagy fájdalmat okozva.

Személyi riasztó és vészjelző síp: kulcscsomón vagy a nyakunkban is hordhatjuk. Éles hangot ad ki, amivel felhívhatjuk a környékbeliek figyelmét, így könnyebben kérhetünk segítséget.

Önvédelmi esernyő: speciális eljárással készül, állítólag törhetetlen. Tulajdonképpen egy stabil esernyő, használatához ismernünk kell a botos védelmi technikákat.

Taktikai lámpa: nagy fényerejével időlegesen elvakíthatjuk a támadót, így előnyhöz juthatunk, amit menekülésre vagy ellentámadásra használhatunk.

Fontos tudni, hogy a testi épségünk védelmében a 175/2003 Korm. rendelet alapján nem használhatjuk a következő önvédelmi eszközöket, mert illegálisnak számítanak:  

– szúró- vagy vágóeszköz, amelynek szúróhosszúsága vagy vágóéle a 8 cm-t meghaladja,

– 20 gramm töltőanyag tömeget meghaladó gázspray,

– dobócsillag,

– rugóskés, francia kés,

– felajzott íj, számszeríj, szigonypuska, parittya, csúzli,

– lőfegyverutánzat,

– elektromos sokkoló,

– ólmosbot, gumibot, boxer.

Az önvédelmi eszközöket minden ország máshogy szabályozza, ezért nézzünk utána, mit lehet használni az egyes országokban, mielőtt kellemetlen helyzetbe kerülnénk egy közúti ellenőrzés során!

Szilágyi Katalin