A sikeres fuvarozók szakmai lapja

Ügyfélszolgálat: +36/20-42-300-42
E-mail: info@ujmedia.eu

Csütörtökön jeleztük: az EKAER hivatalosan nem is létező próbaüzemét meghosszabbították március 1-ig, eddig az időpontig a NAV munkatársai nem szabnak ki büntetést a bejelentés elmulasztóira. Igen ám, de ha a NAV megállít egy autót ellenőrzés céljából, akkor nem csak az EKAER-számot fogják megnézni! És a moratórium más szabálysértésre nem vonatkozik.

Hogy ez mennyire súlyos problémát okozhat, azt a NAV első EKAER-es bejelentései is mutatják. Január utolsó hetében már voltak a rendszernek észrevehető eredményei. A NAV adta hírül az első nagy fogást, a 75 tonna be nem jelentett lengyel burgonyát, mely pár nappal később már biztosan magyar őstermelői krumpliként került volna a piacra.

A január végi ellenőrzés azt mutatta, hogy az 1400 megvizsgált szállítmány közül csak 800-nál volt rendben a bejelentés. Volt, ahol eltért a bejelentett és a szállított szállítmány súlya, vagy teljesen más volt a papíron és a valóságban létező szállítási cím. Ez történt egy narancsrakománnyal is, melyet papíron Szlovákiába, a sofőr szerint egy magyar településre szállítottak volna. Ez az áru a hírek szerint végül mégis kilépett az országból.

Az ilyen „bakikért” tehát február végéig nem büntet a NAV. De azért az ellenőrzések nem lesznek eredmény nélküliek. A január végén megállított fuvarozók közül például többen azzal buktak le, hogy nem voltak rendesen bejelentve a sofőrök. Mert ha a NAV megállítja az autót, akkor számítani lehet arra, hogy minden papír előkerül!

Többen arra is felhívják a figyelmet, hogy az EKAER miatt most a fuvarozók és a megrendelők is jobban előtérbe kerülnek. A NAV eddig is lefoglalhatta az autót is és a rakományt is, ha valamelyik félnek végrehajtható adótartozása volt .Eddig ezzel a lehetőséggel leginkább csak a határállomásokon éltek.

A január 1-től érvényes módosítások után az adóhivatal ellenőre egy EKAER-ellenőrzés során is zár alá veheti a rakományt, ha azt látja, hogy a tulajdonos ellen végrehajtási eljárás folyik. az EKAER-be bekerülő termékek ugyanannyira a NAV szeme előtt lesznek, mint a cég bankszámlája, melyre bármikor rátehetnek egy inkasszót. Így lesz ez a szállított árufélékkel is: ha a megrendelőnek bármilyen kicsi lejárt tartozása van, a NAV pillanatok alatt megtalálhatja azt a rakományt, melynek a lefoglalásával megtérülhet az addig be nem fizetett adó.

fontos ügyelnünk arra, hogy a próbaidő ellenére az EKAER-rendszer működik, a NAV látja az adatokat. A próbaidőről szóló kormányhatározat csak arra utasította a NAV elnökét, hogy a bejelentés elmaradása miatt ne szankcionáljon, és ne ellenőrizzék a kockázati biztosíték meglétét. Egyébre nem terjed ki a próbaidő. Így az adóhátralékkal rendelkező cégek bármikor szembesülhetnek a szállított áru adóhatósági lefoglalásával.