A sikeres fuvarozók szakmai lapja

Ügyfélszolgálat: +36/20-42-300-42
E-mail: info@ujmedia.eu

Vigyem a Nemzetközi Időszakos Vizsgálati Bizonyítványt?

Lenne egy szerb fuvarom. Szükségem lesz a Nemzetközi Időszakos Vizsgálati Bizonyítványra vagy útnak indulhatok nélküle? 

A nemzetközi időszakos vizsgálati bizonyítványra csak akkor van szükségünk, ha busszal vagy 3,5 tonna össztömeget meghaladó teherautóval az Európai Gazdasági Térség (EGT) tagállamain kívüli országba szállítunk (101/2003 GKM rendelet 2 §). 

Az Európai Unióban, Izlandon, Norvégiában és Lichtensteinben tehát nem lesz szükségünk a bizonyítványra, Angliában viszont újabban megkövetelik. 

Szerbiában viszont nem kell, itt elfogadják a magyar forgalmit (2014. évi LVIII. törvény). 

Hol kell Nemzetközi Időszakos Vizsgálati Bizonyítvány?

Sokan kiváltják a bizonyítványt, mert soha nem lehet tudni, mikor lesz egy olyan út, amikor szükség lesz rá. Előfordulhat, hogy éppen Albánián keresztül kell majd Görögországba mennünk, vagy Ukrajnán keresztül visszajönnünk. 

Jelenleg az alábbi országokban kérik a bizonyítványt:

– Albánia,

– Belorusszia,

– Moldávia,

– Oroszország és

– Ukrajna.

Minősítő vizsgálat kell a bizonyítványhoz

A bizonyítványt a fővárosi vagy megyei közlekedési hatóság állítja ki egy minősítő vizsgálat alapján (a kormányhivatal). A minősítő vizsgálat nem más, mint egy normál műszaki vizsga, amelynek során kicsivel több szempontból nézik meg a buszt, mert a bizonyítvány kiadásához szükséges, plusz feltételeknek is meg kell felelni. Vizsgálják például a kipufogó rendszert, a szervókormányt, üzemanyagtartályt, légkondícionáló és hűtőberendezést. (A 101/2003 GKM rendelet mellékletében pontosan megtaláljuk, mit vizsgálnak.) 

Kaibinger Tamás

A Fuvarlevél szerkesztősége azzal foglalkozik, hogy újságai, szakkönyvei és honlapja segítségével támogassa a szállítmányozó vállalkozások működését. Újságcikkeiben, szakmai írásaiban könnyen érthetővé teszi a magyar jogszabályi előírásokat, bemutatja az új technológiákat és megadja a választ az összes olyan kérdésre, amivel olvasói hozzá fordulnak.

Ügyfélszolgálatunk segítségével előfizetőink gyors és pontos szakmai választ kaphatnak felmerült kérdéseikre.

Hirdetés

Hirdetés megrendelése:
Telefon: 30/628-9945
E-mail: hirdetes@ujmedia.eu