A sikeres fuvarozók szakmai lapja

Ügyfélszolgálat: +36/20-42-300-42
E-mail: info@ujmedia.eu

Világszerte csökken az autógyártás a félvezető-hiány miatt

2030-ra háromszorosára növekszik a félvezetők iránti igény az autóiparban. Az igények folyamatos növekedése ellenére azonban a chipekből egyre nagyobb hiány van. Hacsak nem teszünk sürgős intézkedéseket, a félvezetőgyártás

2026-ig 20 százalékkal fog elmaradni az autóipar elvárásaitól – hívta fel a figyelmet a német Autómobil Szövetség (VDA). Már 2021-ben is 9 százalékkal kevesebb autó gördült le a futószalagokról a félvezető-hiány miatt. Ha így folytatódik, 2026-ban 18 millióval kevesebb autót készíthetnek a gyártók, mint ma. A legnagyobb chipfogyasztó az autóipar, arányaiban csaknem kétszer annyi chipet használ fel, mint a többi ipari ágazat. Egyre több chip kell az elektromos autókba, buszokba, a vezetőt segítő rendszerekbe és az önvezető járművek működtetéséhez is. Az egy autóba beépített mikroelektronika 1998-ban még 120 euróba került, 2023-ra már meghaladja a 600 eurót is.

Az európai chipgyártók már észlelték a kihívást, és rohamtempóban fokozzák beruházásaikat, már csak az ázsiai gyártókkal szembeni függőségünk csökkentése érdekében is. A Bosch fennállásának legnagyobb beruházása valósult meg a világ egyik legmodernebb chipgyárának Drezda melletti 2021-es átadásával. A gyár Európa legnagyobb mikroelektronikai termelési helyszíne, minden harmadik autóba kerülő chip a drezdai üzemből kerül ki. 

A chiptervezéshez támaszkodhatunk a magyar szürkeállományra is. Az aiMotive nevű magyar tervező céget sokan az egyik legsikeresebb magyar startup vállalkozásként tartják nyilván. Információink szerint a magyar céget nagyon jó áron vásárolta fel a Stellantis, az Opel, a Fiat és a Peugeot tulajdonosa. Az új tulajdonos ígéretet tett rá, hogy a világszínvonalú fejlesztő csapat Magyarországon marad.

Forrás: transport –online/de

A Fuvarlevél szerkesztősége azzal foglalkozik, hogy újságai, szakkönyvei és honlapja segítségével támogassa a szállítmányozó vállalkozások működését. Újságcikkeiben, szakmai írásaiban könnyen érthetővé teszi a magyar jogszabályi előírásokat, bemutatja az új technológiákat és megadja a választ az összes olyan kérdésre, amivel olvasói hozzá fordulnak.

Ügyfélszolgálatunk segítségével előfizetőink gyors és pontos szakmai választ kaphatnak felmerült kérdéseikre.

Hirdetés

Hirdetés megrendelése:
Telefon: 30/628-9945
E-mail: hirdetes@ujmedia.eu