A sikeres fuvarozók szakmai lapja

Ügyfélszolgálat: +36/20-42-300-42
E-mail: info@ujmedia.eu

Zöldíteni kell a csomagolásokat

Az EU olyan új szabályokat fogadott el, melyek a csomagolóanyagok újrahasznosítását, a műanyag és más csomagolási hulladék mennyiségének a csökkentését szolgálják.

A  hulladéktermelést önmagában már azzal is jelentősen vissza tudnánk szorítani, ha az egyszer használatos csomagolóanyagok mennyiségét képesek lennénk csökkenteni. Jelenleg évente 190 kilónyit fogyasztunk el ilyen anyagokból, az EU egészében pedig ez a hulladék már 84 millió tonnát jelent minden egyes évben. Most ezeknek a csomagolásoknak üzent hadat az Európai Unió.

A tagállamoknak olyan lépéseket kell tenniük, hogy fokozatosan vissza lehessen fogni a csomagolási hulladék mennyiségét. 2030-ig mínusz 5 százalékot, 2035-ig 10 százalékot, 2040-ig pedig 15 százalékot kell elérni ezen a téren minden tagállamnak. A csomagolási hulladékok közül kifejezetten a műanyagok arányát kell figyelemmel kísérni és visszaszorítani.

Az egyik intézkedés például a gyűjtőcsomagolásokra, szállítási csomagolásokra és az egyre nagyobb jelentőségű csomagküldő cégekre vonatkozik. Az előírás, hogy a csomagolás során az üres tér aránya legfeljebb 50 százalék lehet. Ma sajnos nem ritka, hogy a doboz kétharmadáig üres vagy térkitöltő anyaggal van tele. Ezzel a gyakorlattal szakítani kell.

Az egyik legfontosabb az új szabály, hogy egy türelmi idő után, 2030-tól minden forgalomba hozott csomagolásnak újrafeldolgozhatónak kell lennie. Tehát minden csomagolást úgy kell kialakítani, hogy annak részei anyagtípusokét külön gyűjthetők legyenek. Előírják majd, hogy az egyes csomagolóanyagoknak hány százalék újrafeldolgozott részt kell tartalmazniuk, s hogy a csomagolási hulladék mekkora hányadának kell az újrafeldolgozóba kerülnie. 2030-tól például a raklapok, tálcák, ládák, dobozok, műanyag rekeszek és hasonlók 40 százalékát már újrahasznosított anyagból kell előállítani. A legkorábbi előírt dátum 2025 vége: addigra a tagállamoknak lehetővé kell tenniük, hogy az összes keletkezett csomagolási hulladék legalább 65 százaléka visszagyűjthető legyen.

 Nagy Csaba

A Fuvarlevél szerkesztősége azzal foglalkozik, hogy újságai, szakkönyvei és honlapja segítségével támogassa a szállítmányozó vállalkozások működését. Újságcikkeiben, szakmai írásaiban könnyen érthetővé teszi a magyar jogszabályi előírásokat, bemutatja az új technológiákat és megadja a választ az összes olyan kérdésre, amivel olvasói hozzá fordulnak.

Ügyfélszolgálatunk segítségével előfizetőink gyors és pontos szakmai választ kaphatnak felmerült kérdéseikre.

Hirdetés

Hirdetés megrendelése:
Telefon: 30/628-9945
E-mail: hirdetes@ujmedia.eu