A sikeres fuvarozók szakmai lapja

Ügyfélszolgálat: +36/20-42-300-42
E-mail: info@ujmedia.eu

EU: közös szabály lett, hogy a fuvarozókra nem vonatkozik a karantén

A járvány okozta rendkívüli helyzet kezdete, azaz március óta rendszeres problémát jelent a fuvarozóknak a határátkelések megoldása. A kormányok a korlátozó intézkedések alól rendszerint mentesítették az áruszállítást végzőket, de a szabályok nem mindig voltak egyértelműek, és nem mindig érkeztek meg időben. Az EU most egységesítette az ezzel kapcsolatos eljárásokat.

„Az Európai Bizottság elnöke, Ursula von der Leyen személyesen jelentette be, hogy a tagállamok közös intézkedést hoztak a fuvarozók szabad mozgásának elősegítésére. „Az európai polgárok Európai Unión belüli szabad mozgáshoz és tartózkodáshoz való joga és a belső határforgalom-ellenőrzés hiánya az Európai Unió egyik legbecsesebb vívmánya, gazdaságunk egyik fontos hajtóereje. Az Unión belüli szabad mozgáshoz való alapvető jog csak akkor korlátozható, ha az a népegészségügyi kockázatok kezeléséhez feltétlenül szükséges, és összehangolt, arányos és megkülönböztetéstől mentes módon valósul meg. A koronavírus-járvány terjedésének megfékezése érdekében a tagállamok különböző intézkedéseket fogadtak el, amelyek közül néhány a szabad mozgást is érintette“ – foglalta össze intézkedésük okait az EU Bizottság elnöke.

Megoldásként a tagállamok érintett miniszterei megállapodtak abban, hogy összehangolják az utazást korlátozó intézkedéseiket, egyszerűbbé és kiszámíthatóbbá teszik azokat. Ma ugyanis az európai polgárok csaknem annyi különböző eljárással, különböző igazolás megkövetelésével találkoznak, ahány tagállam van az EU-ban. Nem kapnak egyértelmű információkat arról, hogy hova, milyen feltételekkel utazhatnak. A miniszterek most végre egyetértettek abban, hogy a válságokon nem lehet felülkerekedni egyoldalú lezárásokkal, csak együttműködéssel.

A közös intézkedések egyike egy folyamatosan frissített térkép lesz, ami naprakészen mutatni fogja az összes tagállam beutazással kapcsolatos intézkedéseit. Ezt ezen a címen találjuk meg magyarul:

reopen.europa.eu/hu/

A tagállamoknak biztosítaniuk kell, hogy a korlátozásokról egyértelmű tájékoztatást adjanak – miközben minden tagállamnak megmarad az a joga, hogy karantént vagy tesztet követeljenek a beutazóktól.

Abban is megállapodtak a tagállamok, hogy el fogják fogadni egymás tesztjeit, s igyekeznek összehangolni a tesztelésre és a karanténokra vonatkozó intézkedéseket, ami például az egységes színkódok alkalmazását is jelenti az egyes országok besorolásával kapcsolatban.

A megállapodás részeként egységesítették azoknak a listáját, akikre nem vonatkozhatnak a beutazási korlátozások. Ide tartoznak az egészségügyi szakemberek, idősgondozással foglalkozók, diplomaták, tranzitutasok, családi okok miatt utazók stb. Számunkra fontos intézkedés, hogy a szállítást végző személyzet is egységesen mentesül az utazást korlátozó előírások alól. A tagállamok tehát nem hozhatnak olyan intézkedéseket, ami a sofőrök számára karanténkötelezettséget írna elő.

Nagy Csaba

A Fuvarlevél szerkesztősége azzal foglalkozik, hogy újságai, szakkönyvei és honlapja segítségével támogassa a szállítmányozó vállalkozások működését. Újságcikkeiben, szakmai írásaiban könnyen érthetővé teszi a magyar jogszabályi előírásokat, bemutatja az új technológiákat és megadja a választ az összes olyan kérdésre, amivel olvasói hozzá fordulnak.

Ügyfélszolgálatunk segítségével előfizetőink gyors és pontos szakmai választ kaphatnak felmerült kérdéseikre.

Hirdetés

Hirdetés megrendelése:
Telefon: 30/628-9945
E-mail: hirdetes@ujmedia.eu