A sikeres fuvarozók szakmai lapja

Ügyfélszolgálat: +36/20-42-300-42
E-mail: info@ujmedia.eu

Hogyan juthat hozzá egy sofőr az elmaradt, el nem számolt munkabéréhez? 

Olvasói kérdésünk nem könnyű problémát feszeget. A járművezetőt részmunkaidőben foglalkoztatta egy cég, hivatalosan előbb napi 4 órában, majd napi 2 óra időtartamban. Valójában ennél mindig többet dolgozott, amit a tachográf adataival igazolni is tud. Az elszámolásban azonban ezek a plusz órák már nem jelentek meg, csak az alapbérét fizették ki neki. Vajon mik a lehetőségei?

Fontos tudnunk, hogy az elmaradt munkabérek iránti követelés 3 év alatt évül el, azaz ennyi ideig követelheti az alkalmazott a meg nem kapott fizetését. Aki a ki nem fizetett bérről hivatalos iratokkal rendelkezik, az akár fizetési meghagyást is kiadathat munkáltatójával szemben a közjegyzőnél. A kérdésben szereplő esetben ez nem ilyen egyszerű, hiszen az alapbérét megkapta a sofőr, csak az órák elszámolása nincs rendben. 

Ebben az esetben első lépésként neki kell pontosan meghatároznia a követelés nagyságát. Forintra pontosan ki kell számolnia, hogy hány órányi munkával tartoznak neki. Figyelembe kell vennie azt is, hogy nem lehet-e, hogy szabadnapok egyenlítették ki a munkaidőkeretben az elszámolást? 

Ha kiszámolta a pontos összeget és rendelkezik az ezt alátámasztó bizonyítékokkal is, akkor érdemes jogi útra terelni a követelést. Kérhet fizetési meghagyást, ám számolnia kell azzal, hogy a munkáltató ellentmondással él, és a kérdés bírósági útra terelődik. Itt már igazolnia is kell a követelés jogcímét és összegét. Számolnia kell azzal is, hogy ha elveszti a pert, akkor a munkáltatónak a perrel kapcsolatos költségeit is neki kell megfizetnie. 

Nagy Csaba