A sikeres fuvarozók szakmai lapja

Ügyfélszolgálat: +36/20-42-300-42
E-mail: info@ujmedia.eu

Az alábbiakban pontos részleteket közlünk az ausztriai környezetvédelmi matricáról: a beszerzés menetét, a költségeket és a matricahasználatot előíró körzetek listáját ismerhetik meg olvasóink.

A bécsi és Bécs környéki területeken több éven keresztül fokozatosan szigorítják a behajtási lehetőségeket. Eddig csak az Euro 0 besorolású autókat tiltották ki ezekről a területekről. A tilalmat tavaly nyáron szigorították. 2014. július 1-től az Euro 1-es teherautók sem hajthatnak be a megjelölt területekre. A tilalom 2015-től az Euro 2-vel folytatódik.

A szigorítás során idén januártól arra is kötelezik a fuvarozókat, hogy az ellenőrizhetőség érdekében egy színes matricával megjelöljék az autó környezetvédelmi besorolását. A sofőr ezzel igazolja, hogy nem tartozik a kitiltással érintett körbe. Minden kategória színe más és más lett: a 2 a piros, a 3 sárga, a 4-es zöld, az Euro 5-ös világoskék, a 6-os pedig lila matrica lett. A matricákat a szélvédőre kell felragasztani. Ez a jelölés az autó tartozéka, egyszeri, végleges, nem egy időszakra szóló, s nem is a rendszámhoz kapcsolódik. Tehát rendszámváltozás, vagy tulajdonosváltás esetén is változatlan marad.

A matricákat olyan javítóműhelyek adhatják ki, melyeknek műszaki vizsgáztatásra is van jogosultságuk. A határhoz közeli helyeknek a listáját közreadták az interneten, elérhető ezen a címen: advantageaustria.org . Eszerint a határhoz legközelebbi vizsgálóállomás, ami még nem tartozik a korlátozott zónába, de be lehet szerezni a matricát, a következő:

ÖAMTC-Stützpunkt Neusiedl ( ÖAMTC vizsgálóállomás Neusiedl)
Cím: 7100 Neusiedl/See, Rot-Kreuz-Gasse 29
T: +43 2167 8181

Szintén határhoz közeli állomás, mely azonban már a korlátozott zónában fekszik (tehát ide már csak matricával szabadna behajtani):

ÖAMTC-Stützpunkt Bruck/Leitha ( ÖAMTC vizsgálóállomás Bruck/Leitha)
Cím: 2460 Bruck/Leitha, Eco-Plus-Park, 1. Straße 1
T: +43 2162 632 32

Ha 4-nél kevesebb autóra akar valaki matricát rakatni, akkor azt a helyszínen, azonnal elvégzik. Ha 4-nél többre van szükség, akkor azt már meg kell rendelni, s az elkészítésük 5–10 munkanapba telik. Négynél több jármű esetén arra is van lehetőség, hogy nem kell a járműveket a helyszínre vinni. A forgalmi engedélyek másolatát a tulajdonos előre, e-mailben elküldi a műhelynek, ahol azokat megrendelik. A legyártott plaketteket postai úton is el lehet kérni a javítóműhelytől.

A postai rendelést közvetlenül az ÖAMTC címére is el lehet küldeni a következő címre: ÖAMTC – z.H. Abteilung SDL, Breitenleerstraße 29, A-1220 Wien.

A matrica díja 2,50 euró, ehhez jön még az ügyintézés munkadíja. A teljes költség autónként 25 euró áfával. Ha a kézbesítést postán kérik, a postaköltség további 40 euró lesz. Az ÖAMTC előre kiállít egy számlát, s az utalás megérkezése után kezdik meg matricák gyártását. Az MKFE információi szerint az ÖAMTC a nagyszámú ügyintézés miatt jelenleg 10–15 munkanapra vállalja a plakettek elkészítését.

3,5 tonna alatti járműveknél nincs postázási lehetőség, azokat személyesen kell elvinni valamelyik javítóműhelybe a matricázáshoz.

Hol van szükség a matricára?

Bécs teljes területe a korlátozott körbe tartozik. Bécs környékén pedig az alábbi területek tartoznak ide:

  •         Bruck an der Leitha kerülete: Bad Deutsch-Altenburg, Bruck an der Leitha, Enzersdorf an der Fischa, Göttlesbrunn-Arbesthal, Götzendorf an der Leitha, Hainburg an der Donau, Haslau-Maria Ellend, Höflein, Petronell-Carnuntum, Rohrau, Scharndorf, Trautmannsdorf an der Leitha
  •         Gänserndorf kerülete: Aderklaa, Andlersdorf, Deutsch-Wagram, Eckartsau, Engelhartstetten, Gänserndorf, Glinzendorf, Groß-Enzersdorf, Großhofen, Haringsee, Lassee, Leopoldsdorf im Marchfelde, Mannsdorf an der Donau, Marchegg, Markgrafneusiedl, Obersiebenbrunn, Orth an der Donau, Parbasdorf, Raasdorf, Strasshof an der Nordbahn, Untersiebenbrunn, Weiden an der March, Weikendorf
  •       Korneuburg kerülete: Bisamberg, Hagenbrunn, Korneuburg, Langenzersdorf
  •         Mödling kerülete: Achau, Biedermannsdorf, Brunn am Gebirge, Guntramsdorf, Hennersdorf, Laxenburg, Münchendorf, Vösendorf, Wiener Neudorf
  •         Wien kerületének környéke: Fischamend, Gerasdorf bei Wien, Himberg, Schwechat, Ebergassing, Klein-Neusiedl, Klosterneuburg, Lanzendorf, Leopoldsdorf, Maria-Lanzendorf, Rauchenwarth, Schwadorf, Zwölfaxing

Stájerországban kicsit más a szabályozás: ott a 7,5 tonna fölötti járművekre vonatkozik.

Néhány hasznos internetes cím az advantageaustria.org weboldalról:

  •         korlátozott területek Stájerországban: bit.ly/1B9SF4f
  •         térkép az összes olyan területről, ahol kötelező a matrica Ausztriában: bit.ly/1Ij2AGq
  •         a matricát kiállító műhelyek teljes listája: bit.ly/1DP3iZt
  •         a határhoz közeli műhelyek listája: bit.ly/1BYkPwQ