A sikeres fuvarozók szakmai lapja

Ügyfélszolgálat: +36/20-42-300-42
E-mail: info@ujmedia.eu

Május negyedikén, hétfőn részlegesen újraindulhat az élet Magyarországon. Budapest és Pest megye kivételével megszűnik a kijárási korlátozás, és zárórára vonatkozó előírások nélkül kinyithatnak az üzletek. A vendéglők és éttermek is működhetnek, de vendéget csak a kerthelyiségben fogadhatnak. 

A kijárási korlátozás feloldása az ország egész területére vonatkozik, Budapest és Pest megye kivételével. Budapestet tartják a legfertőzöttebbnek, ott ezért indokolt a korlátozások fenntartása. Pest megye korlátozását nem indokolták külön, valószínű, hogy a főváros környékén lévő bevásárlóközpontok miatt kellett Budapesttel azonos korlát alatt tartani. 

A kijárási korlátozás tehát más megyékben megszűnik. Az emberek szabadon elhagyhatják az otthonukat, nem kell külön indok a közlekedéshez. Látogathatók a parkok, közterületek. Ugyanakkor mindenki köteles másoktól legalább másfél méter távolságot tartani közterületen. Kinyithatnak az üzletek is és a nyitvatartás idejét sem korlátozzák délután 3 óráig. Tehát a korábbi nyitvatartási időben működhetnek tovább. Előírás ugyanakkor, hogy a boltokban is be kell tartani a másfél méteres távolságot és az üzletekben kötelező az arcot eltakaró maszkot használni. Kötelező a maszk tömegközlekedési eszközön is. 

Az idősek védelme érdekében a nekik fenntartott idősáv megmarad. Tehát a 65 év felettiek továbbra is csak délelőtt 9-12 között vásárolhatnak élelmiszerboltban, továbbá közszükségleti cikket árusító boltokban és gyógyszertárban. Más típusú üzletre ez a korlátozás nem vonatkozik. A piacokon az önkormányzatoknak kell eldönteniük, hogy melyik idősávot tartják fenn az időseknek. 

Kinyithatnak az éttermek, kávézók, kocsmák is. Az üzletben azonban továbbra is csak az ott dolgozók tartózkodhatnak, vendég csak az elvitelre összekészített csomag átvétele miatt léphet be. Kiszolgálás és helyben fogyasztás a kerthelyiségben, teraszon lehetséges, de itt is be kell tartani lehetőleg az asztalok közötti másfél méteres távolságot. A baráti kávézások, sörözések ideje még nem jött el, mert a másfél méteres korlát mindenkire vonatkozik, akik nem élnek egy háztartásban. A védőtávolság megtartása a hely üzemeltetőjének a felelőssége. 

A kerthelyiségek működését segíti, hogy szeptember 1-ig az önkormányzatok nem szedhetnek közterület-használati díjat a vendéglősöktől.

Hasonló megítélés alá esnek a strandok, fürdők, állatkertek, múzeumok és hasonló intézmények. Kinyithatnak, de csak szabad téren. Az uszodák tehát nem működhetnek, a szabadtéri medencék viszont igen. 

Szabadon igénybe vehetők a szolgáltatások is. A rendelet nem részletezi, hogy miről van szó, de feltehetően ez alatt a személyi szolgáltatásokat kell értenünk: működhet a cipész, fodrász, kozmetikus és a szerelő is. (E vállalkozások működését eddig sem akadályozták, csak a kijárási korlátozás miatt a lakosság nem vehette igénybe a szolgáltatásukat.)

A rendezvényszervezőknek rossz hír, hogy nem csak pár hétre kell elhalasztaniuk a korábban tervezett programokat, hanem egész nyárra. Augusztus 15-ig semmilyen rendezvényt nem lehet megtartani. Kivétel az egyházi szertartás, valamint a polgári esküvő és temetés, de ezeken is be kell tartani egymástól a másfél méteres távolságot. (Vicces pontja a rendeletnek, hogy a házasuló feleket felmenti a másfél méter betartása alól, de táncolni vagy közösen vacsorázni már nem nagyon lehet a korlátozások betartásával.) Megtarthatók a sportrendezvények is, de csak nézők nélkül, zárt ajtók mögött. 

Forrás: 168/2020 és 169/2020 kormányrendelet