A sikeres fuvarozók szakmai lapja

Ügyfélszolgálat: +36/20-42-300-42
E-mail: info@ujmedia.eu

Február 13-án életbe lépett az illegális bevándorlás ellen hozott jogszabály-módosítás. Az új szabályozást még az angol Közúti Fuvarozók Egyesülete, az RHA is túlzónak találja. Az új szabályok értelmében nemcsak azokra a gépkocsivezetőkre és fuvarozókra vár büntetés, akiknek autóján illegális bevándorlókat talál az angol határőrség.

A bírságot akkor is kiszabják, ha a behatolók a felelős személyek tudta nélkül jutottak be a járműbe. Sőt, a hatóság még akkor is büntethet, ha nincs is menekült az autón, de azt nem találja biztonságosnak.

Az illegális belépés után 10 ezer angol font bírság szabható ki. Ha 5 éven belül másodszor találnak illegális határsértőt, akkor a büntetés 20 ezer fontra emelkedik. Ha nem tettük meg az előírt biztonsági intézkedéseket, akkor a bírság 1.500-12.000 font közötti összeg lehet, attól függően, hányszor feledkeztünk meg a szabályokról.

Korábban mentesültek a bírság alól azok, akik igazolták, hogy az indulás előtt és menet közben is ellenőrizték a járművüket. Ilyen felmentésre az új előírások szerint nincs mód, legfeljebb a büntetés csökkenthető. Az enyhítéshez bizonyítanunk kell, hogy betartottuk a biztonsági előírásokat. Az ellenőrzésekről készített írásos feljegyzést a menetokmányok között kell tartani. Legyen a járművön annak az írásos feljegyzésnek a másolata is, ami igazolja, hogy fuvarozóként rendszeresen ellenőrizzük, hogy a sofőrjeink betartják az angol biztonsági szabályokat!

 

Kaibinger Tamás