A sikeres fuvarozók szakmai lapja

Ügyfélszolgálat: +36/20-42-300-42
E-mail: info@ujmedia.eu

Meghosszabbította az Európai Bizottság az ukrán gabonafélék magyarországi behozatali korlátozását. Az intézkedéseket szeptember 15-ig tartják fenn. A többi tagállamra viszont továbbra is a teljes könnyítés érvényes, azaz az ukrán mezőgazdasági termékeket vámok és mennyiségi korlátozások nélkül lehet beszállítani az EU területére – kivéve a behozatalt korlátozó 5 tagállamot, köztük Magyarországot. 

Az Európai Bizottság egy éve döntötte el, hogy a háború sújtotta ország mezőgazdasági terményeit korlátozás nélkül engedi be az EU piacaira. A hirtelen nagy mennyiségben beáramló termékek azonban megzavarták főleg az Ukrajnával szomszédos keleti országok piacait. Öt országnak éppen ezért sikerült mentességet szereznie, így Magyarországon, Bulgáriában, Lengyelországban, Romániában és Szlovákiában nem szabad forgalmazni az Ukrajnából származó mezőgazdasági termékeket. 

Az Európai Bizottság ezt a mentességet kezdetben csak egy rövid időre, egyetlen hónapra biztosította, azonban lehetővé tette annak meghosszabbítását. Ezzel most éltek is: az érintett országok érveit elfogadva a korlátozást szeptember 15-ig meghosszabbították. Az indok az volt, hogy a betakarítási időszakban a szűkös hazai szállítási és tárolási kapacitások miatt igen komoly zavart okozhatna, ha a gazdák az olcsón érkező ukrán gabona miatt nem tudnák eladni saját terményeiket. 

Magyarországra tehát továbbra sem szabad behozni Ukrajnából származó 

  • búzát, 
  • kukoricát, 
  • repcét 
  • és napraforgót. 

Ilyen áru csak tranzitként léphet be az ország területére. A tranzitot az ország nem akadályozhatja, ez volt a korlátozás fenntartásának a feltétele. 

Igazolni kell az áru eredetét

Ha egy fuvarozó a felsorolásban szereplő gabonafélét szállít be Magyarország területére, akkor továbbra is igazolnia kell, hogy az áru nem Ukrajnából származik. Erre a sofőr nyilatkozata nem elég, hiteles dokumentumot várnak. Közvetve sem hozható be ukrán áru, például a korlátozásban nem szereplő Ausztria vagy Szlovénia felől. Így az igazoláshoz a szállítólevél sem lesz elegendő, hiszen az csak a felrakás helyét igazolja, az áru származását viszont már nem.

Hatósági zárat kap a tranzit

Ha az áru tranzitként lép magyar területre, akkor a járműre a határon hatósági zárat szerelnek fel, amelynek sértetlenségéért a fuvarozó felel. A zárnak az országból kilépésig sértetlenül a járművön kell maradnia. A tranzitárunak 15 napon belül el kell hagynia az országot. 

EKÁER-kötelesek is

A bármely országból behozott, a listában szereplő gabonaféléket, továbbá a rozs és az árpa behozatalát be kell jelenteni az EKAER rendszerbe. A szállításokra kockázati biztosítékot kell fizetni akkor is, ha a terméket behozó vállalkozó megbízható adózónak minősül, azaz más esetben mentesül a biztosíték fizetése alól. 

 

Nagy Csaba