A sikeres fuvarozók szakmai lapja

Ügyfélszolgálat: +36/20-42-300-42
E-mail: info@ujmedia.eu

Új intézkedés: be kell jelenteni a mezőgazdasági termékek behozatalát

Április 16-tól kötelezően be kell jelenteni a NÉBIH-nek a Magyarországra behozott mezőgazdasági termékeket. A bejelentést vagy a termék értékesítőjének, vagy a fuvarozónak kell megtennie, legkésőbb a behozatalt megelőző 24 órával. A bejelentés dokumentációjának a sofőrnél kell lennie az országba történő belépéskor. 

Az ukrajnai háború következményeként tartja fenn Magyarország az egyes ukrán eredetű mezőgazdasági termékek teljes behozatali tilalmát. Ezt a tilalmat egészítették ki most azzal, hogy a tilalom alá eső termékek teljes forgalmát látni akarja a kormány, akkor is, ha azok nem Ukrajnából származnak. Tehát a listán lévő termékek Magyarországra beszállítását mindenképpen kötelező bejelenteni, akkor is, ha a szállításnak semmi köze nincs Ukrajnához. 

A bejelentést az adott terméket értékesítő személynek vagy vállalkozónak kell megtennie, ő erre a fő kötelezett. De intézheti 

  • az értékesítő megbízásából eljáró személy
  • a fuvarozó
  • vagy a fuvarozást szervező is. 

A bejelentést a NÉBIH honlapján megtalálható űrlapon kell majd megtenni elektronikus úton (jelenleg még nem elérhető). A bejelentés határideje közúti szállítás esetén a behozatalt megelőző 24 óra, légi vagy vízi szállításnál 6 óra. Ugyanakkor egy bejelentésben egy termékre több szállítást is előre lehet jelezni, maximum 30 napon belül.

A bejelentésben a bejelentő személyes és céges adatai mellett a rakományra vonatkozó információk szerepelnek, többek között annak:

  • mennyisége
  • aktuális piaci értéke
  • tárolási helye
  • származási országa
  • a címzett neve és címe, ahová szállítani fogják
  • a behozatal tervezett időpontja
  • a szállító jármű rendszáma, tulajdonosának neve.

 

A bejelentés befogadásáról a NÉBIH küldeni fog egy elektronikus visszaigazolást. Ennek az iratnak és a beküldött űrlapnak is a sofőrnél kell lennie, amikor a szállítmánnyal Magyarországra érkezik.  A dokumentációnak végig kell kísérnie a szállítást. 

Ha a felek elmulasztják a bejelentést, vagy az megtörtént, de hiányos, esetleg nem érkezett meg határidőben, akkor a NAV bírságot szab ki a bejelentőre. A bírság a termék áfa nélküli értékének 40 százaléka lesz. A pénzbírságot nem lehet elkerülni, figyelmeztetést nem alkalmazhat a hatóság. 

A rendelet április 16-án lép hatályba. 

A bejelentésre kötelezett termékek

Vámtarifaszám Termék megnevezése
201 Szarvasmarhafélék húsa frissen vagy hűtve
202 Szarvasmarhafélék húsa fagyasztva
203 Sertéshús frissen, hűtve vagy fagyasztva
204 Juh- vagy kecskehús frissen, hűtve vagy fagyasztva
Ex 0207 Gallus domesticus fajhoz tartozó baromfi élelmezési célra alkalmas húsa, vágási mellékterméke és belsősége frissen, hűtve vagy fagyasztva
407 Madártojás héjában, frissen, tartósítva vagy főzve
710 Zöldség (nyersen, gőzöléssel vagy vízben forrázással főzve is) fagyasztva
ex 1001 99 00 Közönséges búza
1002 Rozs
1003 Árpa
1005 90 00 Kukorica
1008 Hajdina, köles és kanárimag; más gabonaféle
1101 Búzaliszt vagy kétszeres liszt
1102 Gabonaliszt (kivéve búza- vagy kétszeres liszt)
1104 Másképpen megmunkált gabonaféle (pl. hántolt, lapított, pelyhesített, fényezett, szeletelt vagy durván darált); gabonacsíra egészben, lapítva, pelyhesítve vagy őrölve, az 1006 vtsz alá tartozó rizs kivételével
1205 10 90; 1205 90 Olajrepce- vagy repcemag, törve is (a vetőmag kivételével)
1206 00 91; 1206 00 99 Napraforgómag, törve is
1512 Napraforgómag-, pórsáfránymag- és gyapotmagolaj és ezek frakciói finomítva is, de vegyileg nem átalakítva
1514 Repce- és mustárolaj és ezek frakciói, finomítva is, de vegyileg nem átalakítva
1905 10 00 Ropogós kenyér
2005 Zöldség (kivéve a cukrozott) ecet vagy ecetsav nélkül elkészítve vagy tartósítva (kivéve paradicsom és az ehető gombák), nem fagyasztva
2204 Bor friss szőlőből, beleértve a szeszezett bort is; szőlőmust (kivéve a szőlőlevet) és kivéve a 2209 vtsz alá tartozó borecetet.

Forrás: 80/2024 kormányrendelet

Nagy Csaba

A Fuvarlevél szerkesztősége azzal foglalkozik, hogy újságai, szakkönyvei és honlapja segítségével támogassa a szállítmányozó vállalkozások működését. Újságcikkeiben, szakmai írásaiban könnyen érthetővé teszi a magyar jogszabályi előírásokat, bemutatja az új technológiákat és megadja a választ az összes olyan kérdésre, amivel olvasói hozzá fordulnak.

Ügyfélszolgálatunk segítségével előfizetőink gyors és pontos szakmai választ kaphatnak felmerült kérdéseikre.

Hirdetés

Hirdetés megrendelése:
Telefon: 30/628-9945
E-mail: hirdetes@ujmedia.eu